ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Φοροελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα, αγρότες και κατοίκους του εξωτερικού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-6-2015


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους περιστασιακά απασχολούμενους με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγρότες και κατοίκους εξωτερικού (ομογενών), ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, φέρνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.



Με τις διατάξεις που προτείνονται προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι περιστασιακά απασχολούμενοι με εισόδημα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται έως μισθωτοί (με έμμεσο αφoρολόγητο 9.500 ευρώ) και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. 


Επίσης, καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο δωρεάς τα οικονομικά βοηθήματα στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, προτείνονται οι εξής αλλαγές:

1. Περιστασιακά απασχολούμενοι. Το εισόδημα των περιστασιακά απασχολούμενων (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.
2. Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού. Αποτρέπεται η υπερφορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού, κυρίως Ελλήνων ομογενών, με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (για δευτερεύουσα κατοικία, επιβατικό Ι.Χ. κ.λπ.) επειδή απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας, που δεν υπερβαίνουν το 1 ευρώ.
Το καθεστώς που επανέρχεται προβλέπει ότι οι διατάξεις για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση φυσικού προσώπου που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εξωτερικό.

3. Τρόπος φορολόγησης προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων. Με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογηθούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από τόκους, μερίσματα, ενοίκια από ακίνητα κ.λπ. 

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, δηλαδή από τόκους, μερίσματα ή εκμίσθωση ακινήτων ή και από υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. από μετοχές), τυχόν πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια προσδιορίζουν το εισόδημα σε υψηλότερο επίπεδο από το δηλωθέν, θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ, και όχι με συντελεστή 26% συν προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα (το εισόδημα που προκύπτει βάσει τεκμηρίων) δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. 

Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει καλύψει με αποδείξεις το 10% της πρόσθετης διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος, ώστε να μη φορολογηθεί καθόλου.
4. Iδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων. Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.
5. Aπαλλάσσονται από φόρο δωρεάς τα χρηματικά ποσά και τυχόν έκτακτα οικονομικά βοηθήματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic.
6. Ρύθμιση σχετικά με συμβολαιογράφους και τη προσκόμιση πιστοποιητικού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 

Mειώνονται τα πρόστιμα για τους συμβολαιογράφους σχετικά με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και καταργείται η ποινή της ακυρότητας των συμβολαιογραφικών πράξεων στις οποίες δεν έχει επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.





ΠΗΓΗ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου