ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ελεύθερο κάμπινγκ; Τι λέει ο νόμος και πότε εφαρμόζεται

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-6-2015


 

Περιγράφοντας το νομικό καθεστώς γύρω από το ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξηγεί ότι «απαγορεύεται ρητά με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό και μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει. 




Παράδειγμα όταν κάποιος στήνει τη σκηνή ή παρκάρει στο τροχόσπιτό του σε κάποιο οικόπεδο χωρίς όμως τις υποδομές, τις οποίες προσφέρει ένα οργανωμένο κάμπινγκ. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Είναι σαν οιονεί άδεια αξιοποίησης οργανωμένου κάμπινγκ. 

Επομένως μπορεί είτε να έχει παραχωρηθεί μία περιοχή σε ιδιώτη, είτε να έχει οριστεί από κάποιο δήμο ως περιοχή, στην οποία κάποιος μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αίρεται η γενικότερη απαγόρευση για ελεύθερο κάμπινγκ».
Μπορούν να με συλλάβουν για ελεύθερο κάμπινγκ;

 Στο ερώτημα εάν μπορούν να σας συλλάβουν όταν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος εξηγεί ότι μπορεί κάποιος να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. «Υπό ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. 

Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του».
Στην πράξη όμως, όπως λέει ο Γιώργος Νικολακόπουλος, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος στη φυλακή επειδή προτιμάει το ελεύθερο κάμπινγκ. 


«Είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα με ποινές που δεν ξεπερνούν το ένα έτος, τις περισσότερες φορές με αναστολή. Εάν όμως συνδυάζονται με ρύπανση του περιβάλλοντος, η κατηγορία είναι βαρύτερη και η ποινή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια».
Πρόσφατα ο δήμος Σαμοθράκης απαγόρευσε το ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι κατασκηνωτές δεν θα μπορούν να διαμένουν στις όχθες των καταρρακτών για διάστημα που φτάνει έως και τους δύο μήνες.


 Οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν επίσης, τη μείωση κατά 50% στις τιμές των δημοτικών οργανωμένων κάμπινγκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς στο δάσος σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την ελεύθερη κατασκήνωση.
Συζητώντας για τις απαγορεύσεις, δεν φαίνεται να πτοούν όσους επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την ανοχή των εκάστοτε αρχών. Οι κατασκηνωτές μπορούν και να διαφύγουν από τους ενοχλητικούς και πολλές φορές απάνθρωπους ρυθμούς της πόλης.

Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι προτιμούν τις… εναλλακτικές διακοπές, όπως λένε όσοι κατά παράδοση κατασκηνώνουν στις ελληνικές παραλίες, είναι να μπορούν να σέβονται όλοι αυτό που τους προσφέρεται αφειδώς. 








ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου