ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Ε.Ε. – ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗΣ

ΤΡΙΤΗ 9-6-2015


 


Γιατί η ΕΕ υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν νομοθεσία «Bail-In» μέχρι το τέλος του καλοκαιριού; Περιμένουν να συμβεί κάτι;




Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι κάθε χώρα εντός της ΕΕ που δεν θα θεσπίσει «bail-in» νομοθεσία μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες.

Οι χώρες που απειλούνται με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν την Ιταλία και τη Γαλλία. Αν πάμε μπροστά δύο μήνες από τη στιγμή αυτή, αυτό μας βάζει στις αρχές Αυγούστου. Έτσι, σαφώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα πάντα να έχουν τακτοποιηθεί ως το τέλος του καλοκαιριού.

Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό; Περιμένουν ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, ή αργότερα; Γιατί τόση βιασύνη;

Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη όταν οι μεγάλες τράπεζες «διασώθηκαν» κατά την τελευταία οικονομική κρίση. Ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων δόθηκε στις μεγάλες τράπεζες για να τις βοηθήσουν να στηριχθούν για να μην καταρρεύσουν. Αυτό αναστάτωσε πολύ πολλούς ανθρώπους.

Λοιπόν, όταν η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση πλήξει την Ευρώπη, οι τράπεζες δεν πρόκειται να «διασωθούν» από εξωτερικούς παράγοντες αυτή τη φορά. Αντ ‘αυτού, θα δούμε «bail-in», κούρεμα καταθέσεων.

Άρα, τι ακριβώς είναι το «bail-in»; 

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι ο πλούτος μεταφέρεται από τα «ενδιαφερόμενα μέρη» στην τράπεζα για την ίδια την τράπεζα, προκειμένου να κρατηθεί φερέγγυα. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι θα μπορούσαν δυνητικά να χάσουν τα πάντα αν μια μεγάλη τράπεζα στην Ευρώπη κατέρρεε.

Και αν «εισφορές» τους δεν είναι αρκετές για να σώσουν την τράπεζα, αυτοί οι κατόχοι ιδιωτικών τραπεζικών λογαριασμών θα πρέπει να δεχθούν «κούρεμα» όπως ακριβώς είδαμε στην Κύπρο. 
Στην πραγματικότητα, η παρωδία που είδαμε στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως «πρότυπο» για το μεγαλύτερο μέρος της νέας νομοθεσίας που θεσπίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας τραπεζικός λογαριασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ασφαλής ξανά.


Μέχρι τότε, ο καθένας στην ΕΕ θα έπρεπε να έχει θεσπίσει «bail-in» νομοθεσία, αλλά ορισμένες χώρες στην Ευρώπη… σέρνουν τα πόδια τους. Έτσι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τους δίνει μια σκληρή προθεσμία. Σύμφωνα με το Reuters, κάθε χώρα που δεν περάσει τη «bail-in» νομοθεσία εντός δύο μηνών, θα υπόκειται σε νομική δράση…

Οπότε, ποιες χώρες απειλούνται; Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν 11 από αυτές. Τις αποκαλύπτει ο Mark O’Byrne …

Το άρθρο «οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ λένε σε 11 χώρες να υιοθετήσουν τραπεζικούς bail-in κανόνες», ανέφερε πώς οι 11 χώρες δέχονται πιέσεις από την Κομισιον και δεν έχουν ακόμη «πάρει σειρά». 

Οι χώρες ήταν: η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερα εύθραυστο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά γιατί μόνο δύο μήνες για να γίνει αυτό;


Κανονικά, τα πράγματα στην Ευρώπη παίρνουν πολύ χρόνο για να γίνουν. Είναι εκτός χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή η βιασύνη να γίνει τόσο γρήγορα κάτι τέτοιο.
Θα μπορούσαν να προσμένουν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία θα χρειαστεί να τεθεί σε χρήση πολύ σύντομα;

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα ομόλογα στην Ευρώπη έχουν ήδη συντριβεί και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο επί των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Και γνωρίζουμε επίσης ότι υπήρξε ένας παρατεταμένος τραπεζικός πανικός στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, έχει αναφερθεί ότι € 700 εκατομμύρια είχαν βγει από τις ελληνικές τράπεζες την Παρασκευή και μόνο. Πιστεύω ότι όποιος έχει ακόμη καθόλου χρήματα στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως παράφρων. 

Κάποια μέρα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι κάτοχοι ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών πρόκειται να υποστούν «κούρεμα» όπως ακριβώς είδαμε στην Κύπρο.

Μεταδίδει το zerohedge:
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ίσως να κέρδισε τη μάχη, αν όχι τον πόλεμο με την Ευρώπη, η πραγματικότητα είναι ότι κάθε επιπλέον ημέρα κατά την οποία η Αθήνα δεν έχει χρηματοδότηση, είτε πρόκειται από την ΕΚΤ (ή τους BRICS), είναι μια μέρα που φέρνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς τη συνολική κατάρρευση.


Ως υπενθύμιση, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται ήδη από την ΕΚΤ με € 80.7 εκατομμύρια ως επείγουσα παροχή ρευστότητας η οποία ήταν περίπου το 60% του συνόλου των καταθέσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις 30 Απριλίου. 

Με άλλα λόγια, είναι θλιβερά αφερέγγυες και μόνο συνεχόμενη γενναιοδωρία της ΕΚΤ εμποδίζει ένα «κούρεμα» καταθέσεων περίπου 40% α λα Κύπρος.

Αλλά, φυσικά, η Ελλάδα θα είναι μόλις η αρχή. Στο τέλος, περιμένω οι μεγάλες τράπεζες να αποτύχουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που η Ευρώπη έχει δει ποτέ. 


Οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών σε όλη την ήπειρο θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρειάζονται «κουρέματα» καταθέσεων και αυτό θα κάνει ακριβώς τον ερχόμενο αποπληθωριστικό κύκλο στην Ευρώπη πολύ χειρότερο.

Και περιμένω τα γεγονότα στην Ευρώπη να ξεκινήσουν να επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Προφανώς τα κορυφαία σκυλιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, επίσης, ανήσυχα για το άμεσο μέλλον, επειδή σπεύδουν να περάσουν τη «bail-in» νομοθεσία σε κάθε έθνος της ΕΕ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
 

Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί λογαριασμοί φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι από τους αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οδεύουμε σε μια περίοδο μεγάλης χρηματοπιστωτικής αστάθειας. 
Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εποχής, ένα από τα κλειδιά θα είναι να μην έχετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο δύσκολο για την περιουσία σας να ληστευτεί από ένα μεμονωμένο συμβάν.

Michael Snyder, theeconomiccollapseblog

Μετάφραση-απόδοση: Ι.Γκορ. αποκλειστικά για το Hellasforce





ΠΗΓΗ. triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου