ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ποιοι κερδίζουν - ποιοι χάνουν με τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-6-2015


 

Της Μαρίας Βουργάνα






Τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, άμεση κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος με «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2016 αλλά και κατάργηση της έκπτωσης 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, περιλαμβάνει η πρόταση που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ως βασικό σενάριο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση κινείται στους εξής άξονες:

1. Συντελεστές ΦΠΑ

Η Αθήνα προτείνει την καθιέρωση τριών συντελεστών:
  • Έναν υπερμειωμένο 6% στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και ορισμένα βασικά είδη διατροφής.
  • Έναν μεσαίο συντελεστή 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ο κλάδος της εστίασης και ο τουρισμός. Για τον τουρισμό, μάλιστα, η κυβέρνηση προτείνει οι αλλαγές να γίνουν τον Σεπτέμβριο σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία η πρόταση της Αθήνας προβλέπει την άμεση κατάργηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ.
  • Εναν υψηλό 23% στον οποίο θα υπάγονται όλα τα άλλα υπόλοιπα αγαθά και οι υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες όπως ιατρικές υπηρεσίες, κόμιστρα ταξί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, λουλούδια, που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, θα «μετακομίσουν» στον υψηλό 23%.
Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης και του φυσικού αερίου. 

Με την πρόταση της κυβέρνησης οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα 960 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές επιμένουν ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, ενώ ζητούν τα επιπρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές να είναι της τάξης τουλάχιστον του 1,8 δισ. ευρώ. 

Επίσης, ανεξαρτήτως του θέματος του ΦΠΑ, οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει από μηδενική βάση το καθεστώς των φοροαπαλλαγών.

Ποιοι κερδίζουν - ποιοι χάνουν με τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα


2. Διατήρηση ΕΝΦΙΑ - «παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες

Η κυβέρνηση προτείνει να διατηρηθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως με κάποιες παρεμβάσεις με στόχο την είσπραξη εσόδων περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τώρα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μεταθέτοντας τις αλλαγές για το 2016.

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει δώσει διορία έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, στο Δημόσιο για να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ομως, η κυβέρνηση για να μην ανοίξει μέτωπο με το ΣτΕ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει φέτος με τις ισχύουσες τιμές ζώνης. Και αυτό γιατί ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τις αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κι ως εκ τούτου για να ισχύσει κάτι διαφορετικό θα πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη.


3. Εισφορά αλληλεγγύης

Η Αθήνα προτείνει να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. 

Για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση των συντελεστών σε 2%, 4% και 6% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. 

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές φέρεται να ζητούν την κατάργηση της έκπτωσης του 30% από τους έχοντες εισοδήματα 12.000 ευρώ και άνω, επιστρέφοντας επί της ουσίας στο περυσινό καθεστώς.
  • Πρόσθετα έσοδα 960 εκατ.
    Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα 960 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές επιμένουν ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, ενώ ζητούν τα επιπρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές να είναι της τάξης τουλάχιστον του 1,8 δισ. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ
    Η κυβέρνηση προτείνει να διατηρηθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως με κάποιες παρεμβάσεις με στόχο την είσπραξη εσόδων περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τώρα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μεταθέτοντας τις αλλαγές για το 2016.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου