ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ...........

ΤΕΤΑΡΤΗ 17-6-2015










 1882  Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίσνκι.

1888  Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

1913  Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.

1917  Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
1924  Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. 
 
Επίσης, έθεσε σαν κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους.

1925  Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο, με το οποίο απαγορεύεται η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935 και άλλες χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

1940  Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17-21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.

1943   Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των 62 κομμουνιστών εξόριστων του Αη Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

1944  Επειτα από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας, η Ισλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1946  Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). 

Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. 
 Τελικά, η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. 
Την αμέσως επόμενη μέρα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953  Ξεσπούν στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας στις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. 

Παρά τις προσπάθειες των αντεπαναστατικών δυνάμεων οι διαδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Στις εν λόγω κινητοποιήσεις δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κ.ο.κ. 
Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. 
Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955   Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ κάνουν απόδραση από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια , Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982  Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού».

1991   Η Βουλή της Νότιας Αφρικής ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.



ΠΗΓΗ. 1.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
              2. sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου