ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ - Σχετικά με τη «Μητρώου Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών »

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-5-2015








Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών με Υπουργική απόφαση 
δυο μέρες πριν τις εκλογές

Στο παραπέντε των Βουλευτικών εκλογών, ανάμεσα σε πλήθος ρουσφετολογικών αποφάσεων, εκδόθηκε και η Υπουργική Απόφαση 2759 Φ.Ε.Κ 148 Β'/22-1-2015, που αφορά στη δημιουργία «Μητρώου Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών », το οποίο προβλέπονταν στο άρθρο 8 παρ.1 του ν.4030/2011.

Στο παράρτημα της Υπουργικής αυτής απόφασης, προκύπτει ότι δεν περιλαμβάνονται και οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι, των αντίστοιχων ειδικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στην εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη εργασιών για τις άδειες δόμησης.

Και τούτο, διότι στα επαγγελματικά στοιχεία που απαιτούνται συμπεριλαμβάνεται και η άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε , στοιχείο που, ως γνωστό, κανένας Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι δεν έχει, διότι δεν προβλέπεται.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ήδη από τις 26-02-2015 στη συνάντηση της που πραγματοποιήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Ι. Τσιρώνη, ζήτησε την άμεση τροποποίηση της.

Τονίζουμε ότι η Υπουργική Απόφαση δεν εφαρμόζεται ακόμα , διότι η ισχύς της αρχίζει σε χρόνο μελλοντικό και αόριστο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 29 του ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ).

Το γεγονός ότι η ανωτέρω Απόφαση εκδόθηκε μόλις την προτελευταία ημέρα πριν τις Βουλευτικές εκλογές, και μάλιστα, χωρίς να έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την δημιουργία του μητρώου από το 2011, φανερώνει την απαράδεκτη συντεχνιακή λογική και νοοτροπία της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α (Αναπ. Υπουργός Ν. Ταγαράς και Γ. Γραμματέας Σ. Αλεξιάδης) και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες της ρύθμισης δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούσε επείγουσα διοικητική ανάγκη.

Πέφτει Μπαλτάς, δια χειρός Δ. Χασάπη, στα Τ.Ε.Ι; 

Την Παρασκευή 27.02.2015 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Σύνοδος Προέδρων - Αναπληρωτών Προέδρων Τ.Ε.Ι, στα πλαίσια της οποίας ο, προερχόμενος από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛ, Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Δ. Χασάπης, φέρεται να δήλωσε ότι το Υπουργείο εξετάζει την κατάργηση των Τ.Ε.Ι και την μετατροπή τους είτε σε Πανεπιστημιακές Σχολές, είτε σε σχολές Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (I.E.K), όπως είχαν προτείνει οι Κοσμήτορες των Πολυτεχνείων 6 χρόνια πριν!

Αμέσως μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε ήρθε η διάψευση από πλευράς του Υπουργείου – μια διάψευση που τίθεται υπό αμφισβήτηση ύστερα από σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα και καθόλου δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς το προεκλογικό πρόγραμμα για την Παιδεία του κυρίαρχου εταίρου της κυβέρνησης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), δεν φαίνεται να επιφυλάσσει καλύτερη τύχη για τα Ιδρύματα!

Τη σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Το αρχικό νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Τ, που τέθηκε σε διαβούλευση τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, προέβλεπε στο άρθρο 10 τη σύνθεση 7μελούς Δ.Σ, όπου για 4 θέσεις (μεταξύ των οποίων και του Δ/ντα Συμβούλου) απαιτείται “τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημιακού ιδρύματος”, κάτι το οποίο ήταν προκλητικό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε σχετικό έγγραφο στους συναρμόδιους Υπουργούς, το οποίο αναρτήθηκε και στη σχετική σελίδα της διαβούλευσης (http://www.opengov.gr/ypep/?p=197#comments).

Επίσης ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με προσωπικό του μήνυμα προς τους Προέδρους των Νομαρχιακών Τμημάτων, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, εκφράζοντας την αντίθεση τους στον αποκλεισμό των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι από τις εν λόγω θέσεις.

Ως αποτέλεσμα σχετικής παρέμβασης - τροπολογίας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο άρθρο 7 του Ν.4324, πλέον, προβλέπεται ότι οι θέσεις του Προέδρου και του Δ/ντος Συμβούλου του Δ.Σ καταλαμβάνονται από κάτοχους τίτλους σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 

Μη προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, Δ. Δημόπουλος, συνοδευόμενος από τη νομική σύμβουλο της Ένωσης, Α. Μανίκα, με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Μεïκόπουλου, στο πλαίσιο των ενεργειών της Ένωσης, για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας με τα Εμπορικά - Βιομηχανικά Επιμελητήρια.

Παράλληλα συζητήθηκαν συνοπτικά και τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του νέου Υπουργού.

Επαναφορά συντεχνιακών ρυθμίσεων υπέρ των Πολυτεχνείων

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του τύπου για “ισοτίμηση” των 5ετών σπουδών με master, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, όπου επισημαίνεται ότι «εγείρονται σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για την τεκμηρίωση της “βάπτισης” βασικών τίτλων σπουδών σε μεταπτυχιακά, αγνοώντας ως φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες έχει συνυπογράψει η χώρα μας και οι αντίστοιχες πρακτικές ακαδημαϊκής οργάνωσης, οι οποίες προβλέπουν τρεις διακριτούς κύκλους σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.»

Το γεγονός ότι το θέμα αυτό ανακινείται, εκ νέου, από πλευράς του Τ.Ε.Ε δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη καθώς «Οι απόψεις δε της Β’ Αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ε σχετικά με τη διάκριση της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών, ανάλογα με τα έτη και το είδος σπουδών,   είναι γνωστές από το παρελθόν, αποτελούν συντεχνιακές διεκδικήσεις υπέρ των Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών και σκοπό έχουν να φέρουν το εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων στα μέτρα των μελών του Τ.Ε.Ε.

Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, και πιθανόν θεμιτό, από την Β’ Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ε, δεδομένης της ιδιότητας της, είναι ωστόσο επονείδιστο να υιοθετείται αυτή η πρακτική από έναν Υπουργό Παιδείας, έστω και αν αυτός τυγχάνει Καθηγητής του Ε.Μ.Π.»

Στο έγγραφο τονίζεται επίσης ότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θεωρεί απαράδεκτο «το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν θέματα που χρονίζουν και έχουν σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο σε χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους, όπως η επαγγελματική ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί πλήρως το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης – ένα πρόβλημα που οφείλετε να γνωρίζετε – η βασική σας προτεραιότητα φαίνεται να είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων ενός συντεχνιακού φορέα, του οποίου και εσείς αποτελείτε μέλος.»

Το έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Βαρουφάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γ. Κατρούγκαλο, σε Βουλευτές όπως επίσης και στις Διοικήσεις όλων των Α.Ε.Ι Τεχνολογικού Τομέα.



                                                                                 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου