ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΗ «Ματιές στα Βυζαντινά της Λέσβου», σε νέο χώρο πολιτισμού του νησιού

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-5-2015





Με την έκθεση φωτογραφίας των Στρατή Τσουλέλλη, Πάνου Χαραλαμπίδη και Θωμά Μαμάκου, μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, με τίτλο «Ματιές στα Βυζαντινά της Λέσβου», εγκαινιάζεται ο νέος εκθεσιακός χώρος στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. 




Πρόκειται για ένα από τα οθωμανικά σπίτια που ανακαινίσθηκαν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και στο σύνολο τους χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια της Εφορείας ή ως χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τρεις φίλοι φωτογράφοι αφιέρωσαν αφιλοκερδώς τον ελεύθερο χρόνο τους σε μια φωτογραφική περιπλάνηση στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Λέσβου. Μνημεία που καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 


Μνημεία που έχουν το δικό τους μυστήριο και που τις περισσότερες φορές έχουν σχέση με τη λατρεία προς τον Θεό. Αισθητική, άλλοτε αυστηρή, λιτή και απέριττη και άλλοτε μεγαλειώδης και πάντα συναρπαστική. 

Όπως λένε οι φωτογράφοι «τις περισσότερες φορές η μια ιστορική περίοδος πατάει, συνεχίζει και συνθέτει πάνω στη προηγούμενη. Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, αγιογραφίες, τρούλοι, γεφύρια, τζαμιά, λουτρά οθωμανικά, έγινε ο αγαπημένος χώρος επίσκεψης και αναζήτησης για δύο χρόνια περίπου. Το φως και η σκιά έγινε ο μόνιμος προβληματισμός».

Στην έκθεση αυτή που θα εγκαινιασθεί την Κυριακή (17 Μαΐου) στις 8 το βράδυ, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα που προέκυψε έπειτα από αυστηρή επιλογή χιλιάδων λήψεων. Αναμφισβήτητα μια επίπονη και μακρά διαδικασία. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα «Saphous Jazz Sextet».


Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Σύλλογο φίλων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων Λέσβου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαίου. 


Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 7 ως τις 9 το βράδυ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον νέο χώρο πολιτισμού που εγκαινιάζεται με τη λειτουργία της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφίας, ο πρόεδρος της Φωτογραφικής εταιρείας Μυτιλήνης Στρατής Τσουλέλλης σημείωσε πως «σκοπός της Φωτογραφικής Εταιρείας είναι σιγά σιγά η περιοχή αυτή του κάτω κάστρου όπου θα στεγάζεται πλέον, είναι να μετατραπεί σε μια «γειτονιά πολιτισμού» όπου διάφορα πολιτιστικά δρώμενα θα υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 


Εικαστικά, ποίηση, κινηματογράφος, χορός, μουσική, θεατρικά και γενικότερα όλες οι τέχνες μπορούν να συγκεντρωθούν σιγά σιγά εκεί. 

Ο χώρος μπορεί να μετατραπεί σε στολίδι της πόλης αρκεί και άλλοι να πιστέψουμε σε αυτό και να το στηρίξουμε».


ΠΗΓΗ. e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου