ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πώληση του ΟΛΠ - Ζητήθηκαν δεσμευτικές προσφορές για το 51%

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-5-2015


 
Την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 51% του ΟΛΠ ζήτησε η κυβέρνηση, ένδειξη ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.




 
Το News247 είχε ήδη αναφέρει πως εντός της εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητούσε από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν νέα, βελτιωτική πρόταση για το 51% του ΟΛΠ, όπως και τελικώς έγινε. 

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη από την Τετάρτη τους επενδυτές σχετικά με τη βελτιωμένη πρόσκληση υποβολής προσφορών για το 51% του οργανισμού, με μπόνους ένα ποσοστό 16% ακόμη, σε ορίζοντα 5ετίας.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε τους νέους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, τους οποίους γνωστοποίησε σε όλους τους επενδυτές που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Οι μνηστήρες

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Με βάση του νέους όρους τελικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, επελέγησαν η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM Terminals και η International Container Terminal Services (ICTS). Επιδίωξη είναι να ανακηρυχθεί ο πλειοδότης επενδυτής έως το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβριου.

Το σχέδιο πώλησης

Το πλήρες σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης, πριν από δύο 24ωρα, ανακοινώνοντας ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Λεούση, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. 
Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα προχωρήσει σε δύο στάδια. Το σχέδιο του δημοσίου είναι να διαθέσει αρχικά ποσοστό 51% και ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν στον ΟΛΠ, να διατεθεί επιπλέον ποσοστό - της τάξης του 16% - μέχρι δηλαδή το συνολικό ποσοστό να φτάσει στο 67% του οργανισμού.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αξιώσει την καταβολή βελτιωτικών προσφορών για το 51% του ΟΛΠ, με αντάλλαγμα την παροχή ενός πρόσθετου ποσοστού 16% για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα λάβει και ένα πρόσθετο ποσοστό 16% για τα επόμενα 5 χρόνια.



ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου