ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

BRICS - Ετοιμάζουν δικό τους οίκο αξιολόγησης

Μ.ΤΡΙΤΗ 7-4-2015


Μετά την επιτυχία της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας, το Πεκίνο συζητάει με την Μόσχα την δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με έδρα τις αναδυόμενες χώρες BRICS. Κατηγορούν τις Fitch,Μοοdy's και S&P για μεροληπτική αντιμετώπιση. 

Η Κίνα συζητάει με αξιωματούχους από την Βραζιλία, την Ινδία, την Ρωσία και την Ν. Αφρική την δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης των BRICS που θα σπάσει το μονοπώλιο των «μεγάλων τριών», των Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s.


Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong και οι Ρώσοι βρίσκονται στην καρδία των συζητήσεων για την δημιουργία ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης.

Οι προσπάθειες για την δημιουργία ενός παράλληλου οίκου αξιολόγησης ξεκίνησαν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης.

O Guan Jianzhog, πρόεδρος της Dagong, δήλωσε σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας έγινε για πολιτικούς λόγους.

Όπως μεταδίδει η ινδική εφημερίδα The Hindu, οι οίκοι αξιολόγησης με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν στις εκτιμήσεις τους κριτήρια όπως το πολιτικό σύστημα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και το επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων σε μια οικονομία.

«Είναι όλα ιδεολογικά κριτήρια και δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την δυνατότητα μιας κυβέρνησης να δημιουργεί έσοδα και να αποπληρώνει τα χρέη της. 

Αν κάποιος εφαρμόσει αυτά τα κριτήρια για να αξιολογήσει τους πιστωτικούς κινδύνους από τις ΗΠΑ, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικάνικη οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ, γιατί μπορεί να αποπληρώσουν τα χρέη τους τυπώνοντας χρήμα» σημείωσε ο πρόεδρος της Dagong.

Σημειώνεται ότι οι Financial Times έχουν μεταδώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι οι BRICS εξετάζουν σχέδια για την δημιουργία δικού τους οίκου αξιολόγησης, μαζί με την συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας.


ΠΗΓΗ. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου