ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις - Έτοιμα τα δύο ν/σ του υπουργείου Εργασίας

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 6-4-2015


Έτοιμα είναι τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και να αποκαταστήσει το δίκαιο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα επίπεδα που ήταν πριν από την εφαρμογή των νόμων του μνημονίου.

 
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, παρά την έντονη αντίδραση των «θεσμών», σκοπεύει εντός της εβδομάδας να αποστείλει επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου μετά το Πάσχα να υπάρξει ο αναγκαίος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Στο πρώτο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις για τη σταδιακή επαναφορά, έως το τέλος του 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στο δεύτερο νομοσχέδιο υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις για τον νέο τρόπο σύναψης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και τα θέματα που αφορούν τον νέο τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς και των όρων αποζημίωσης των μισθωτών σε περίπτωση απόλυσης, θα προσδιοριστεί με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία χρονικά τοποθετείται μετά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. 

Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τα 586 ευρώ μικτά θα διαμορφωθεί στα 654 ευρώ μικτά, ενώ η πλήρης επαναφορά στα 751 ευρώ μικτά τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2016. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης που ισχύει σήμερα μεταξύ εργαζομένων άνω των 25 ετών και κάτω των 25 ετών.

Ετσι, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Επίσης, θα εξισωθούν οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τις αμοιβές των υπαλλήλων. 
Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τη ΓΣΕΕ.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας προωθείται η επαναφορά της νομικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας. 
Το πνεύμα του νομοσχεδίου διαπνέεται από τη διακριτή υπερίσχυση των κλαδικών και την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Εκτός κι αν οι επιχειρησιακές ή οι ατομικές συμβάσεις αποτυπώνουν ως νομικά κείμενα μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους που καλύπτουν. 

Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταργείται όλο το πλέγμα των νόμων, ρυθμίσεων και αποφάσεων που απορρέουν από τους νόμους που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων των δύο μνημονίων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Κατάργηση της 6ης πράξης του υπουργικού συμβουλίου του 2012 και προσδιορισμός ότι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας καθορίζει τους ελάχιστους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους για όλους τους εργαζόμενους.

* Αμεση υπερίσχυση των όρων των κλαδικών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

* Εξάμηνη χρονική διάρκεια της μετενέργειας συμβάσεων, αντί της τρίμηνης που ισχύει σήμερα.

* Συρροή συμβάσεων. Υπερίσχυση της πιο ευνοϊκής σύμβασης εργασίας για τον εργαζόμενο, όταν υπάρχουν διαφορετικού τύπου συμβάσεις.

* Επεκτασιμότητα συμβάσεων. Ο υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει, έπειτα από γνωμοδότηση του ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

* Δυνατότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων όλων των επιπέδων (τριτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, πρωτοβάθμιες, επιχειρησιακές).

* Οποιοσδήποτε εργοδότης απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζομένους.

Ο νέος ρόλος του ΟΜΕΔ

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι η πλήρης αναβάθμιση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ, καθώς και η αναδιοργάνωση του ρόλου του ΟΜΕΔ.

Ειδικά στο θέμα του ΟΜΕΔ, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης έχει ως ισχυρό και νομικά αδιαμφισβήτητο επιχείρημα την περσινή απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2014), με την οποία δίνεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία σε οποιοδήποτε από τα δύο μέρη των διαπραγματεύσεων (εργοδότες - εργαζόμενοι) θέλει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Στο θέμα αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, προχώρησε στην ψήφιση διάταξης με την οποία επανήλθε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αλλά έγινε ακόμη πιο δύσκολη η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων από τον ΟΜΕΔ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΜΕΔ προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αξιολογούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε οικονομικού κλάδου ή επιχείρησης προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων.


ΠΗΓΗ. ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου