ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ασφαλιστικό - Ριζικές αλλαγές - Βασική σύνταξη, δώρο Χριστουγέννων,πρόωρες, Εφάπαξ

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 11-4-2015


Ένα πακέτο των προτάσεων, στο πλαίσιο της ριζικής ανασυγκρότησης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας ετοιμάζει η κυβερνηση. Εκτός από την επαναφορά χορήγησης της 13ης σύνταξης, έως το τέλος του έτους, για συνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως 700 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση του συνολικού μοντέλου ασφάλισης.

 

Συνοπτικά, σχεδιάζει να βάλει τέλος στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, όπως επίσης και στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με το Ασφαλιστικό, είναι:

Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Η κατάργηση των σχετικών νόμων (3863/2010 και 3865/2010), ουσιαστικά καταργεί αυτή την ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που αν και είχε ψηφιστεί από το 2010, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος. 


Μένει να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το μοντέλο που θα επιλεχθεί, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα προτιμηθεί η λύση της σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και με την ταυτόχρονη στήριξη του κράτους για ένα κατώτατο πλαφόν.

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Θα καταργηθούν όλες οι διατάξεις που οδηγούσαν σε πιθανές νέες περικοπές. Για παράδειγμα, θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση και θα επανέλθει το προηγούμενο μοντέλο. 


Η αύξηση της δαπάνης για καταβολή επικουρικών συντάξεων κατά 360 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από αύξηση εσόδων από τη νέα ρύθμιση και από τη μελλοντική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω αύξησης των κατώτατων αποδοχών, που επίσης αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. 

Η πρώτη τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και η δεύτερη το β’ εξάμηνο του 2016 για να καταλήξει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ μικτές αποδοχές.

13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων): Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 700 ευρώ μικτές αποδοχές και πρόκειται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΕΚΑΣ: Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του, καθώς το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις, ακόμα και κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο στην Ελλάδα προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ στα 665 ευρώ.

Αναπηρικές συντάξεις: Εξετάζεται άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, που θα βάλει τάξη στο «χάος» που επικρατεί με την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων και τον επανέλεγχο των δικαιούχων. 


Την ίδια στιγμή, προωθείται η κατάργηση του παράβολου που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ανάπηροι για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές και το οποίο ανέρχεται στα 46 ευρώ.

Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα: Η δέσμευση που έχει δοθεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αυτά δεν πρόκειται να θιγούν. 


Συνεπώς, θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας να βγουν στη σύνταξη κάνοντας χρήση τυχόν ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν σήμερα. Οι όποιες αλλαγές, θα περιοριστούν σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης που δεν υπάρχει η συγκεκριμένη παραδοχή.

Εφάπαξ: Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί στην ουσία είναι πρακτικά ανεφάρμοστος. 


Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος, προκαλούσε στα εφάπαξ σημαντικές περικοπές και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει. 

Ο νέος τύπος που είναι σχεδόν έτοιμος, θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης επιστροφή των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους, συν ένα τεχνικό επιτόκιο, το οποίο θα προσδιορίζεται σε σύγκριση με εκείνο που ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

ΟΑΕΕ: Για να στηριχθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει αποφασιστεί να δοθεί η δυνατότητα επιλογής έως και τριών κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών. 


Έτσι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ενεργοί ασφαλισμένοι άρα και τα έσοδα του Ταμείου. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει αποποινικοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και θα διευκολυνθούν να βγουν στη σύνταξη όσοι οφείλουν.

ΟΓΑ: Σχεδιάζεται η επιστροφή της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι την απώλεσαν λόγω περιορισμών που επιβλήθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους. 


Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τουλάχιστον 20.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς, ούτε αυτό το μικρό εισόδημα των 360 ευρώ το μήνα.

Τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μέρος νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας.



ΠΗΓΗ. newsnowgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου