ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα πρώτα της σημάδια είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν τα μνημόνια

ΚΥΡΙΑΚΗ 5-4-2015


Βασικός δείκτης που αποτυπώνει την εκδήλωση μιας κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου είναι η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στο διάστημα ενός χρόνου.

Προάγγελός της είναι η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά και η αρνητική μεταβολή στη μεταποίηση και στα κεφαλαιουχικά προϊόντα. 


Με την εκδήλωση της κρίσης πραγματοποιείται απαξίωση κεφαλαίου σε όλες τις μορφές του (βιομηχανική, εμπορευματική, χρηματική), μειώνονται οι επενδύσεις, αυξάνεται ο αριθμός επιχειρήσεων που κλείνουν, αυξάνεται και η ανεργία.

- Το πρώτο 9μηνο του 2009 στοιχεία και εκτιμήσεις των Eurostat/EΣΥΕ δείχνουν: 

Μείωση του ΑΕΠ κατά 1,1%. 
Ωστόσο, νεότερη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η μείωση θα είναι τελικά μεγαλύτερη και θα φτάσει το 2% για το 2009 και θα συνεχιστεί αρνητικά το 2010.

- Η συνολική βιομηχανική παραγωγή είχε εμφανίσει σημαντική συρρίκνωση με ετήσιο ρυθμό μείωσης κατά 9,4% κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2009, ενώ η συρρίκνωση της μεταποιητικής παραγωγής ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 11,2%.

- Υπήρχε τάση μείωσης του δείκτη παραγγελιών και του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Κλάδοι της μεταποίησης (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, ξύλο, έπιπλα, δέρμα, οικιακές συσκευές, μεταφορικά μέσα) βρίσκονταν σε κρίση από το 2001.

- Για το 2009, μεταποιητικοί κλάδοι όπως της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης, των μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, των μη μεταλλικών ορυκτών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατέγραφαν συρρίκνωση πάνω από 20%.

- Μεγάλη μείωση είχε καταγραφεί στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Ο δείκτης παραγωγής στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει πορεία ύφεσης από το 2003. Στο πρώτο 11μηνο του 2009 η μείωση είχε φτάσει στο 28,1%.

- Ο όγκος λιανικού εμπορίου παρουσίαζε μείωση 8% σε σχέση με το 2008. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αύξηση του όγκου λιανικού εμπορίου κατά 2,3% το 2007 και μείωση 1,4% το 2008.

- Σύμφωνα με τότε εκτιμήσεις της ΤτΕ (Δεκέμβρης 2009), η εγχώρια ζήτηση είχε μειωθεί το 2009 μετά από στασιμότητα το 2008, ενώ υπήρχε εκτίμηση ότι οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου θα παρουσίαζαν πτώση 17%.

- Αλλη εκτίμηση ήταν ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωνόταν 1% για το 2009, έναντι αύξησης 2,3% το 2008. 

Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σχετίζεται με τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος για σημαντικό τμήμα εργαζομένων. 

Το καταγεγραμμένο ποσοστό της επίσημης ανεργίας είχε φτάσει το 10,6% το Νοέμβρη του 2009 έναντι 7,8% το Νοέμβρη του 2008. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είχε ξεπεράσει το 13%. Στις ηλικίες 15-29 ετών είχε ξεπεράσει το 18%. 

Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούσαν το 43,6% του συνόλου των ανέργων.

Αναφέραμε τα παραπάνω στοιχεία για να δείξουμε - αν και αποσπασματικά - ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα πρώτα της σημάδια είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν τα μνημόνια. 
 
Τι όμως είναι τα μνημόνια; 
 
Η προσπάθεια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να υπερασπίσουν την κερδοφορία τους, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό.
 
Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο των μνημονίων; 

Η εφαρμογή αναδιαρθρώσεων που είχαν ως στόχο τη μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τον περιορισμό κρατικών δαπανών που αφορούσαν τις λεγόμενες κοινωνικές παροχές (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ.), το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας και επενδύσεων για το κεφάλαιο μέσα από ιδιωτικοποιήσεις, επιτάχυνση της «απελευθέρωσης αγορών» κ.ά. 

Με τα μνημόνια επιταχύνθηκε η εφαρμογή αναδιαρθρώσεων που ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια, αλλά για διάφορους λόγους καθυστέρησε η εφαρμογή τους, αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονταν στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Επίσης η λεγόμενη Εξεταστική για τα μνημόνια προσπαθεί να κρύψει αυτή την πλευρά, τον ταξικό δηλαδή χαρακτήρα των μνημονίων. 

Το γεγονός ότι τμήματα του κεφαλαίου ζητάνε αναθεώρηση των μνημονίων όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια χαλάρωση που θα επιτρέψει στο κράτος να τους παρέχει «ζεστό χρήμα» για τις επενδύσεις τους, δεν αλλάζει σε τίποτα τον ταξικό τους χαρακτήρα. 

Οπως άλλωστε έχει ομολογήσει και η κυβέρνηση, η προσαρμογή των μνημονίων ήταν αναγκαία σήμερα, όμως πρέπει να χαλαρώσουν τα υφεσιακά μέτρα. Αυτό άλλωστε ζητάνε και οι εργοδοτικές ενώσεις.


ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου