ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ποιους φόρους προβλέπει η νέα λίστα Βαρουφάκη με στόχο έσοδα έως 6,1 δισ. - ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 2-4-2015




Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και της Μαρίας Βουργάνα






Νέα, εμπλουτισμένη λίστα με δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέβαλε χθες η Ελλάδα στους δανειστές με στόχο να «ξεκλειδώσει» το ταχύτερο δυνατό ένα μέρος της εναπομείνασας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. 

Από το κείμενο των 26 σελίδων που διέρρευσε στους Financial Times, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα προσδοκώμενα έσοδα φέτος στα 4,8 δισ. ευρώ με βάση το «απαισιόδοξο» σενάριο και στα 6,1 δισ. ευρώ με βάση το καλό, σε σχέση με τα 3,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική «λίστα Βαρουφάκη» που παραδόθηκε στο Brussels Group την Παρασκευή, αλλά έτυχε ψυχρής υποδοχής από τους αξιωματούχους των θεσμών, καθώς κρίθηκε ότι στερείτο ουσίας και κρίσιμων λεπτομερειών. 

Η μερίδα του λέοντος για τα προβλεπόμενα έσοδα προέρχεται και πάλι από δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με ενιαίο αφορολόγητο, αύξηση ανώτατου συντελεστή, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ και εκτιμά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στα 19 δισ. ευρώ. 

Όπως όμως επισημαίνεται στο έγγραφο, «εάν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των μέτρων για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και της αύξησης των εσόδων φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (από 2,7% έως 3,9% του ΑΕΠ)», αυξάνοντας τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών της Αθήνας.


Ποιους φόρους προβλέπει η νέα λίστα Βαρουφάκη με στόχο έσοδα έως 6,1 δισ.

Στο καθαρό δημοσιονομικό όφελος των 4,7-6,1 δισ. ευρώ, μάλιστα, δεν συνυπολογίζονται δαπάνες ύψους 1,1, δισ. ευρώ που συνδέονται με «παροχές» όπως την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την διατήρηση των όρων για την καταβολή του ΕΚΑΣ και την μερική επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η λίστα περιγράφει επίσης -χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία κοστολόγηση- μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια, στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, στον κλάδο υγείας κ.α.


Ποιους φόρους προβλέπει η νέα λίστα Βαρουφάκη με στόχο έσοδα έως 6,1 δισ.

Σε ό,τι αφορά το καυτό «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων, ειδική μνεία γίνεται μόνο στον ΟΛΠ, ενώ επαναλαμβάνεται ο στόχος για άντληση 1,5 δισ. ευρώ φέτος. 

Και εκεί όμως παρατηρείται αρκετή «δημιουργική ασάφεια», αφού αναφέρεται ότι «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα εφαρμοστούν» και «οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν» (όχι όμως απαραιτήτως με τους ίδιους όρους...), ενώ «οι εναπομείνασες ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση»...

Τα βασικότερα φορολογικά μέτρα της νέας λίστας είναι τα εξής:

1.  Φορολογία εισοδήματος. Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 300-400 εκατ. ευρώ φέτος.

2.  Φόρος πολυτελείας. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα,πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ. από τον Ιούνιο φέτος για πρόσθετα έσοδα 20 εκατ. ευρώ.

3.  Κατασχέσεις. Επέκταση ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.

4.  Τηλεοπτικές διαφημίσεις. Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από τον Ιούνιο φέτος και επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για αύξηση εσόδων 50-70 εκατ. ευρώ.

5.  Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

6.  Ταμειακές μηχανές. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis.

7. Πληρωμές μέσω τραπεζών. Όλες οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών και προς ΔΕΚΟ θα γίνονται μέσω τραπεζών.

8.  Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους. Οι πολίτες που θα πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους θα επιβραβεύονται με φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κλπ.

9.  Λαθρεμπόριο. Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και την διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ το 2015.

10.  Καταθέσεις εξωτερικού. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού με στόχο την είσπραξη 725 έως 875 εκατ. εντός του 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016 και μετά.

11.  Αποδείξεις. Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειες ΦΠΑ. Θα εφαρμοστεί στο β΄ τρίμηνο με στόχο έσοδα 270-600 εκατ. ευρώ φέτος και 590 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

12.  Φοροδιαφυγή ΦΠΑ. Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ με στόχο εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Σχεδιάζεται αγορά ειδικού λογισμικού που θα επιτρέπει τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο εστιών φοροδιαφυγής. Συνεργασία με τις βελγικές φορολογικές αρχές για είσπραξη 350-420 εκατ. ευρώ φέτος.

13.  Περιουσιολόγιο με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.

14.  Εκκρεμείς φορο-υποθέσεις. Περαίωση για 63.999 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% - 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα.

15.  Μουσεία -αρχαιολογικοί χώροι. Αύξηση των εισιτηρίων από τον Ιούνιο του 2015 για επιπλέον έσοδα 5 -10 εκατ. ευρώ φέτος.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου