ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

SOLAR DROP - ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 5-1-2015

























Το υδάτινο συγκρότημα εμφυτεύεται σε ένα τεχνητό νησί στο ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ, με διαστάσεις 100 μέτρα επί 100 μέτρα, στο τέλος ενός λιμενοβραχίονα  500 μέτρων. 


Το έργο βασίζεται κυρίως σε ένα τεράστιο διαρθρωτικό θόλο που εξαπλώνεται στο χώρο, όπως ένα λουλούδι ριζώνει στο κέντρο του νησιού.

Αυτό το λουλούδι αποτελείται, στην πραγματικότητα, από δύο συνδεμένους σπειροειδείς θόλους. 
Ο κυρτός ανώτερος θόλος καλύπτεται με 16 σπείρες φωτοβολταϊκών κυψελών, ενώ ο κοίλος χαμηλότερος επενδύεται με ταπετσαρία με 16 φυτικές σπείρες.

Στο κέντρο αυτού του περιστρεφόμενου λουλουδιού, φτιαγμένο από δαντέλλες αραβικών σχεδίων, είναι τοποθετημένη η αγορά του πανοραμικού Majlis. 

Στην καρδιά του έργου, αυτή η  υδρόβια αγορά είναι ένα λιμάνι  ειρήνης και φρεσκάδας που καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους φιλοξενουμένους σε ένα εξαιρετικό χώρο.



Για να ελευθερωθεί ο ορίζοντας από τα δομικά στοιχεία της κατασκευής, το έργο βασίζεται κυρίως σε έναν τεράστιο δομικό θόλο που απλώνεται στο χώρο ως ένα λουλούδι που ριζώνει στο κέντρο του νησιού. 




Για την καλύτερη εκμετάλευση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, οι σουίτες έχουν σχεδιαστεί ως υδάτινα οικήματα χτισμένα κοντά στο νερό.
Μπορούν να  ευθυγραμμίζονται όλα αντίστοιχα, με ένα ακτινικό σχέδιο που δεσμεύεται από ένα τόξο ενός κύκλου 350 μέτρων σε διάμετρο. 

Μέσα σε αυτόν τον κύκλο, ένας νέος κοραλλιογενής ύφαλος θα καλλιεργείται υδρόβια απο κηπουρούς.

 Εκτός από το γεγονός ότι ωφελείται από μια συνολική συμβίωση με τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, αυτή η αποκεντρωμένη εγκατάσταση επιτρέπει σε κάθε σουίτα να εκμεταλλευτεί την συνολική ηρεμία, προστατευόμενη από την ηχορρύπανση του συγκροτήματος.

Τρία θεματικά πέταλα

Γύρω από την καρδιά των λουλουδιών, είναι τοποθετημένα 3 θεματικά πέταλα που ομαδοποιούν τις 3 κύριες λειτουργίες του προγράμματος: 
το Majlis και η αίθουσα υποδοχής, το σπά και το κέντρο ιαματικών νερών τη θεραπεία του, και, τέλος, η εσωτερική / εξωτερική πισίνα γλυκού νερού.




Αυτά τα 3 πέταλα είναι χτισμένα σε προεξοχή σε μια βάση περιλαμβάνοντας χώρους στάθμευσης, χώρους υλικοτεχνικής , όπως των κεντρικών μαγειρείων και των αποθεματικών τους, τα τεχνικά γραφεία, της πισίνες, καθώς και ταμιευτήρες των οργανικών υποστρωμάτων που απαιτούνται για τους κήπους.
 Αυτή η διάταξη επιτρέπει από το μπαλκόνι  την οπτική σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας, και προσφέρει στους τομείς της κατάδυσης όραση σε θαλάσσια βάθη.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΟ

Η αισθησιακή και δυναμική του έργου «Solar Drop» συνδυάζει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ,είναι νέο έμβλημα της πράσινης αρχιτεκτονικής στο Αμπού Ντάμπι!



Σε αυτή την προοπτική, η ηλιακή οροφή σμιλεμένη πάνω από 7500 τ.μ. με μπλε ενιαίο κρύσταλλο, ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και των 2500 τ.μ. φυτικών εγκαταστάσεων που απορροφούν την υγρασία του αέρα και γίνεται  ψύξη του συγκροτήματος από την 
εξατμισο-διαπνοή των φυτών. 
Η Majlis είναι ένα κτίριο με θετική ενέργεια? 
Δηλαδή παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει.

Στην ίδια σκεπτικό,  ο φωτισμός για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και  την  αυτάρκεια του φωτισμού του  λιμενοβραχίονα επιτυγχάνεται με είκοσι αξονικές ανεμογεννήτριες Νταριέ τύπου, εκμεταλλευόμενες τη δύναμη των επικρατούντων ανέμων.



Το SOLAR DROP είναι επομένως ένα οικολογικό έργο από  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δοξάζει τον αραβικό πολιτισμό σε αυτή την όχθη της θάλασσας του Ομάν. 


Είναι μια όαση γαλήνης και ευτυχίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου