ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Καούρα - Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

ΔΕΥΤΕΡΑ 26-1-2015




Βασική αιτία της καούρας είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, πρόβλημα που επιδεινώνεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή την αυξημένη πίεση στο στομάχι, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή δυσκοιλιότητας. 
 
 
 
Ακόμη, το στρες και η έλλειψη ύπνου προωθούν την παραγωγή οξέων στο στομάχι κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην καούρα.

LES
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίμονη καούρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου –και πιθανώς θανατηφόρου– προβλήματος υγείας.


Μια νέα καμπάνια ξεκίνησε στη Βρετανία ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η καούρα.


Βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι να μην αγνοούμε την καούρα, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.





Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.

Η παρότρυνση αυτή βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η καμπάνια Be Clear on Cancer εστιάζει στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

- περιστασιακή δυσπεψία για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες
- αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στο λαιμό όταν καταπίνουμε
- αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
- παγίδευση αέρα στο στομάχι και συχνό ρέψιμο
- αίσθημα πληρότητας (κορεσμός) αμέσως μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
- ναυτία ή τάση προς έμετο
- δυσφορία ή πόνος ψηλά στην κοιλιακή χώρα

Μην ξεχνάτε: Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου και κάθε άλλη σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.



ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου