ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 - Η υπουργική εγκύκλιος και οι κυριότερες προθεσμίες

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-1-2015







Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 31 Δεκέμβρη 2014, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.





Χτες δημοσιοποιήθηκε και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, καθώς και ανακοίνωσή του για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών και των κατοίκων του εξωτερικού.
  • Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει με τους νέους εκλογείς (όλους τους γεννηθέντες το 1997). 
 Παρότι οι γεννηθέντες από 1/1/1997 έως και 31/12/1997 (περίπου 100.000 άτομα), με βάση τα προβλεπόμενα, πρέπει από φέτος να έχουν δικαίωμα ψήφου, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ψηφίσουν τελικά, καθώς με βάση την πρακτική των τελευταίων χρόνων οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται το Φλεβάρη κάθε έτους.  

Είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι εκλογείς θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά.
  • Σε σχέση με τους ετεροδημότες, δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όσοι υπέβαλλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014. 
 Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι υπέβαλλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να ψηφίσουν εκεί που ήταν ως τώρα εγγεγραμμένοι.
  • Για τους κατοίκους του εξωτερικού αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας την ημέρα των εκλογών, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.  
Ψηφίζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στο δήμο του οποίου τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.
  • Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας.  

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζεις, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.13.61.500.




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου