ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται την ψήφο τους οι γεννηθέντες το 1997

ΠΕΜΠΤΗ 8-1-2015


Τον αποκλεισμό από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη των νέων εκλογέων που κανονικά θα ψήφιζαν για πρώτη φορά σε αυτές (δηλ. όλων των γεννηθέντων το 1997) επισημοποίησε χτες με ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης. 


Πρόκειται για αποκλεισμό, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και με επίκληση προσχηματικών «νομικών αδυναμιών», περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ. Θεοχαρίδη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους» και «για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο». 

Ωστόσο, επισημαίνει πως «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια μόνο όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της εκλογικής περιφέρειας» και επικαλείται τη διαδικασία όπου ο δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα από 1ης μέχρι τέλους Φλεβάρη κάθε χρόνου τις ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Με βάση το τελευταίο, υπογραμμίζει πως από τη στιγμή που δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους αυτούς, οι γεννηθέντες το έτος 1997 δε θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως «δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις που θα συντάξουν οι δήμαρχοι και να παρασχεθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ψηφίσουν στις παραπάνω βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αντικειμενικά απολύτως αδύνατη εφαρμογή» της ρύθμισης από έκδοση πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών του Προεδρικού Διατάγματος και «συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής από τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της Χώρας προς το υπουργείο Εσωτερικών των αποφάσεών τους περί καθορισμού των συσταθέντων εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου