ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο καπιταλισμός δε γιατρεύεται

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-12-2014



Τους στόχους που θέτει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν τους εμπνεύστηκε στα χρόνια της κρίσης, ούτε λίγα πριν από αυτή. 


Είναι στόχοι που τέθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανανεώθηκαν με τη Στρατηγική της Λισαβόνας το 2010 και επικαιροποιήθηκαν με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». 



Την περίοδο της κρίσης βέβαια, που αυξάνει η ανεργία, η επίτευξη των στόχων για την απασχόληση δυσκολεύει και ανάλογα κλιμακώνεται η επίθεση ΕΕ - κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι στον καπιταλισμό, με την αναρχία στην παραγωγή και την ανεργία στο DNA του συστήματος, η έννοια της σταθερής και μόνιμης δουλείας με πλήρη δικαιώματα είναι ασυμβίβαστη με την όποια αύξηση της απασχόλησης. 

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους. 

Με άλλα λόγια, σε ανάπτυξη και κρίση, η καπιταλιστική ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν σε άνεργους και εργαζόμενους είναι η παραπέρα γενίκευση της ημιαπασχόλησης και υποαπασχόλησης, η περιπλάνηση για ένα μεροκάματο ακόμα και σε ξένη χώρα, το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις.



ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου