ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τριπλασιάστηκε ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 6-12-2014



Μετρήσεις και από τις τέσσερις τεχνικές ταυτόχρονα ήταν διαθέσιμες για το διάστημα 2003-2009. 

Συνολικά τα δεδομένα κάλυπταν τα έτη 1992 έως 2013 και προέρχονταν από διάφορα υψομετρικά ραντάρ της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, καθώς και από ένα υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

«Προηγούμενες μελέτες επισήμαναν πως η συγκεκριμένη περιοχή άρχισε να δείχνει δραματικές μεταβολές από τη δεκαετία του 1990, και θέλαμε να ελέγξουμε κατά πόσο διαφέρουν οι διάφορες τεχνικές», δήλωσε ο Τάιλερ Σάτερλι, επικεφαλής της έρευνας. 


«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα από κάθε τεχνική ταίριαζαν τόσο πολύ μας έδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Για τα τελευταία 21 έτη, οι συνολικές απώλειες μετρήθηκαν κατά μέσο όρο στους 83 γιγατόνους κάθε χρόνο. Ενδεικτικά ολόκληρο το όρος Έβερεστ ζυγίζει περίπου 161 γιγατόνους. 


Ο ρυθμός απωλειών υπολογίστηκε ότι αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 6,1 γιγατόνους το έτος, ενώ από το 2003 έως το 2009, ο ρυθμός τήξης αυξήθηκε δραματικά κατά 16,3 τόνους το έτος, σχεδόν τρεις φορές πιο υψηλός από το συνολικό μέσο όρο των 21 ετών.

«Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό δίκτυο παρατήρησης τώρα. Είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αλλαγές καθώς προχωρούν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σάτερλι.




ΠΗΓΗ. real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου