ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αναπηρία κατά τα διεθνή πρότυπα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-11-2014


















«Η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας», ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την Ασφάλιση.

Ουσιαστικά έθεσε ευθέως το ζήτημα αν θα πρέπει να δίνονται από το κράτος προνοιακά επιδόματα, αν η Πρόνοια είναι ευθύνη του κράτους ή αν η προστασία των ατόμων με αναπηρία είναι ατομική και οικογενειακή υπόθεση. 

Η τελευταία είναι μια άποψη που έχει εκφραστεί τόσο σε κείμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του ΟΟΣΑ, εισάγοντας την έννοια της «ικανότητας προς εργασία». 

Αρα, όσοι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες είναι θεωρητικά ικανοί να εργαστούν δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο επίδομα από το κράτος για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία/πάθησή τους.

Ηδη στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας γίνεται πετσόκομμα ποσοστών αναπηρίας - κι επομένως επιδομάτων, συντάξεων, δικαιωμάτων - στο όνομα της ικανότητας προς εργασία και της «λειτουργικότητας» των ατόμων με αναπηρία, ενώ στην έκθεση του ΟΟΣΑ «προτείνεται» οι ανάπηροι να μη δικαιούνται και αναπηρική σύνταξη και επίδομα.

Με αυτά τα διεθνή πρότυπα ζητά εναρμόνιση ο διοικητής του ΙΚΑ ακονίζοντας τα μαχαίρια της σφαγής.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου