ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα σε κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-11-2014



Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Οπτικοακουστικού διοργανώνουν τριήμερο αφιέρωμα στους Νίκο Αντωνάκο, Γρηγόρη Δανάλη, Μικέ Καραπιπέρη, Λάμπρο Λιαρόπουλο και Στέλιο Τατασόπουλο






 
Γρηγόρης Δανάλης
«Η τέχνη όχι σαν καθρέφτης να αντανακλά, 
Αλλά σα φακός να μεγεθύνει».
Β. Μαγιακόφσκι
* * *



Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Οπτικοακουστικού διοργανώνουν ένα τριήμερο αφιέρωμα στις 7, 8, 9 Νοέμβρη και ώρα έναρξης 19.00 στο σινεμά «Αλκυονίδα», αφιερωμένο σε δημιουργούς και συνδικαλιστές του κινηματογράφου, οι οποίοι υπήρξαν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.
Το αφιέρωμα αφορά τους: Νίκο Αντωνάκο (1942 - 2009) σκηνοθέτη, Γρηγόρη Δανάλη (1916 - 1993) διευθυντή φωτογραφίας, Μικέ Καραπιπέρη (1933 - 1991) σκηνογράφο, Λάμπρο Λιαρόπουλο (1936 - 1983) σκηνοθέτη και Στέλιο Τατασόπουλο (1908 - 2000) σκηνοθέτη.

Σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος θα υπάρξουν εισηγήσεις - παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο τους από συντρόφους, φίλους και συνεργάτες τους και θα παρουσιαστούν ταινίες που σκηνοθέτησαν ή συμμετείχαν με την ιδιότητά τους. Ακόμα, στο φουαγιέ του σινεμά «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» θα υπάρξει έκθεση με ντοκουμέντα από φωτογραφικό και οπτικοακουστκό υλικό από τις δουλειές και τη ζωή τους.

Στέλιος ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

Οργανώνεται στις γραμμές του ΚΚΕ στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Το 1932 δημιουργεί την πρώτη ταινία κοινωνικής κριτικής «Κοινωνική σαπίλα». 

Συμμετέχει ενεργά στην Αντίσταση και μέσα στα χρόνια της Κατοχής ιδρύει το Σωματείο Καλλιτεχνών Κινηματογράφου, ενώ στην Απελευθέρωση γύρισε τα πρώτα επίκαιρα που απαθανατίζουν τις τελευταίες μάχες του ΕΛΑΣ. 
Το 1952 γυρίζει την ταινία «Μαύρη γη», η οποία δίπλα στο «Πικρό Ψωμί» (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου θεωρήθηκε η πρώτη νεορεαλιστική ελληνική ταινία.

Νίκος Αντωνάκος
Γρηγόρης ΔΑΝΑΛΗΣ: 

Γνωστός στον κινηματογραφικό χώρο ως «παππούς του ελληνικού κινηματογράφου». 
Από το 1934 ήταν μέλος του ΚΚΕ. 
Κατά την διάρκεια της ιταλo-γερμανο-βουλγαρικής κατοχής της Ελλάδος, συμμετείχε στην οργάνωση του ΕΑΜ στην Αθήνα. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε.


 Διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος. 
Το 1948 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, επί σειρά ετών πρόεδρος, γενικός γραμματέας και επίτιμος πρόεδρός της. 
Η τεχνική του τον ανέδειξε στους κορυφαίους του κινηματογράφου. Σε αυτόν ανήκει η τεχνική του traveling (τράβηγμα εν κινήσει).

Μικές ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ:

Θα υπάρξει από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους Ελληνες σκηνογράφους. Ουσιαστικά θα είναι ο «ζωγράφος» του νέο ελληνικού κινηματογράφου. 
Εργάστηκε σε ταινίες σκηνοθετών όπως οι: Ν. Κούνδουρος, Δ. Μακρής, Στ. Τσιώλης, Φ. Λαμπρινός, καθώς και στο σύνολο των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου μετά τις «Μέρες του '36». 

Για την ποιότητα της καλλιτεχνικής του εργασίας βραβεύτηκε επανειλημμένα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε επίσης με κρατικά βραβεία. Yπήρξε στέλεχος και γενικός γραμματέας της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Στέλιος Τατασόπουλος

Λάμπρος ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

Από τους πιο ευαίσθητους και ταλαντούχους ανθρώπους που είχε ποτέ ο ελληνικός Κινηματογράφος. 
Η μετανάστευση στο εξωτερικό θα αποτυπωθεί στην ταινία του «Γράμμα στο Σαρλερουά», ενώ η ταινία «Το άλλο γράμμα» όσα χρόνια και να περάσουν, θα είναι μια κριτική επιτομή της ελληνικής ιστορίας. 

Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.



Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ:

Σκηνοθέτης, υπηρέτησε τις ιδέες του σε μια δημιουργική πορεία είτε ως συνδικαλιστής, είτε ως συγγραφέας ή κριτικός κινηματογράφου στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». 

Η ταινία του «Δεξιότερα της δεξιάς», ήταν μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματός του. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του ΔΣ. Επίσης, μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών «FERA». Μέλος το ΔΣ στο ΕΚΚ.

Η δημιουργία τους ποτέ δεν ήρθε σε αντίθεση με τη συνδικαλιστική τους δράση. Και οι πέντε ήταν γνωστοί στον κινηματογραφικό χώρο για την πάλη τους για τα δικαιώματα των ίδιων και των συναδέρφων τους, διεκδικώντας και απαιτώντας τους καλύτερους όρους εργασίας.


Το πρόγραμμα του αφιερώματος
Παρασκευή 7 Νοέμβρη, 7 μ.μ.
Θα μιλήσει η Ελένη Μιλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ.
Εισήγηση - ομιλία για τους Στέλιο Τατασόπουλο - Λάμπρο - Λιαρόπουλο
Προβολή ταινιών
«Κοινωνική Σαπίλα» σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου
«Το άλλο γράμμα» σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιαρόπουλου

Σάββατο 8 Νοέμβρη, 7 μ.μ.
Εισήγηση - ομιλία για τους Νίκο Αντωνάκο - Γρηγόρη Δανάλη
Προβολή ταινιών
«Δεξιότερα της δεξιάς», σε σκηνοθεσία Νίκου Αντωνάκου

«Ουρανός» σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου και διεύθυνση φωτογραφίας Γρηγόρη Δανάλη. 

Κυριακή, 9 Νοέμβρη, 7 μ.μ.
Εισήγηση - ομιλία για τον Μικέ Καραπιπέρη και προβολή της ταινίας «Θίασος» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου και σκηνικά - κοστούμια του Μικέ Καραπιέρη.


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

                                                                       Μικές Καραπιπέρης


                                                                    Λάμπρος Λιαρόπουλος






ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου