ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η μητρότητα θυσιάζεται - και πάλι - στο βωμό του κέρδους

ΔΕΥΤΕΡΑ 20-10-2014


Οπισθοδρομική, αντιδραστική και χυδαία χαρακτηρίζει η ΟΓΕ την «παροχή» της κρυοσυντήρησης των ωαρίων που προσφέρουν επιχειρηματικοί κολοσσοί στις υπαλλήλους τους.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα επίθεση στη μητρότητα και τη θυσία της στο βωμό της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους και μάλιστα με το μανδύα "κοινωνικής παροχής". 

Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί "Apple" και "Facebook" επιδοτούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων και το παρουσιάζουν σαν κίνητρο παρακίνησης για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών, που θέλουν να αφοσιωθούν στη "καριέρα", χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας. 

Κι όλα αυτά γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις από εταιρείες ότι οι γυναίκες είναι πιο παραγωγικές και μάλιστα σε αυτή την ηλικία, όταν δεν έχουν οικογένεια και παιδιά να αποσπούν το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση.

Αυτή η αντιδραστική και χυδαία παροχή κρύβει οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τη γυναίκα και τον αναπαραγωγικό της ρόλο. 
Μετατρέπουν μια επιστημονική κατάκτηση, χρήσιμη σε ειδικές περιπτώσεις για το ζευγάρι, σε στρέβλωση της χρήσης της προς όφελος του μονοπωλιακού κέρδους.

Μ' αυτόν τον τρόπο στοχεύουν συγχρόνως και στις συνειδήσεις των εργαζομένων με το παραμύθι του "καλού" εργοδότη που "αξίζει" αφοσιωμένες εργαζόμενες στους στόχους της επιχείρησης, χωρίς να θυσιάσουν και τη μητρότητα.

Μέχρι τώρα οι εργοδότες υποχρέωναν με ιδιωτικά συμφωνητικά τις κοπέλες να μη μείνουν έγκυες. Τώρα αλλάζουν το βούρδουλα με το καρότο. 

Στην ουσία όμως προκαλούν και εκβιάζουν τις γυναίκες, στο όνομα της καριέρας, την οποία έτσι και αλλιώς δικαιούνται, να αναβάλλουν την τεκνοποίηση. 
Μια φυσική λειτουργία που έχεις δικούς της φυσιολογικούς χρόνους και απαιτήσεις. 

Για πότε όμως; 
Οταν θα είναι αναπαραγωγικές για την επιχείρηση και θα τις απέλυαν, με κάποιο τρόπο από τόσους τρόπους που διαθέτουν. 
Οταν θα είναι πολύ αργά για βιολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους για τις ίδιες, για το ζευγάρι, αλλά και για το παιδί.

Η ΟΓΕ θεωρεί ότι η μητρότητα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και η προστασία της πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους. 
Να παρέχεται δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας κάθε παροχή και υπηρεσία σε κάθε ηλικία της γυναίκας, όπως και στην αναπαραγωγική ηλικία, ώστε η μητρότητα και το δικαίωμα στη δουλειά να μην έρχονται σε αντιπαράθεση».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου