ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Κούρεμα» χρεών των επιχειρήσεων και προς ασφαλιστικά ταμεία συζητούν κυβέρνηση - τρόικα

ΠΕΜΠΤΗ 2-10-2014


Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με αιχμή τις απολύσεις στο Δημόσιο, και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και εφορίες.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων απασχόλησε της συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης

 Η συζήτηση έγινε με φόντο την απόφαση πρωθυπουργού και αντιπροέδρου να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από την ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.

Δηλώσεις του υπουργού οικονομικών

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν πολύ καλά» και καλλιέργησε κλίμα αναμονής ορισμένων φοροελαφρύνσεων λέγοντας ότι «δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες τώρα». 

Παράλληλα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις διαρροές για ενόχληση του από τη συμμετοχή στις συναντήσεις με την τρόικα στου Χρύσανθου Λαζαρίδη. Σε σχετική ερώτηση απάντηση πως οι σχέσεις τους «είναι οι καλύτερες».

Κούρεμα στα χρέη των επιχειρήσεων

Η εκκίνηση των συζητήσεων της Τετάρτης έγινε με τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, με τους εκπροσώπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, και στο τραπέζι βρέθηκαν προτάσεις για το πώς οι επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, θα εντάσσονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα «κουρέματος» όλων των επιχειρηματικών χρεών.

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρεται σε τουλάχιστον 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα της κάθε επιχείρησης, και όχι με γενικά και ενιαία κριτήρια. 

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός αυτός θα προκαλέσει απώλεια εσόδων τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στο Δημόσιο, που είτε θα πρέπει να καλυφθούν από τρίτους -φορολογούμενους και ασφαλισμένους- είτε να περιοριστούν παροχές.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Νωρίς το απόγευμα ήταν η συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τρόικα, και το μεγάλο θέμα τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Με βάση τα συμφωνημένα κυβέρνησης - τρόικας, έως το τέλος του 2014 πρέπει να έχουν γίνει συνολικά 15.000 απολύσεις, και απομένουν περίπου 6.500 μέχρι το Δεκέμβρη. 

Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο στόχος των απολύσεων θα επιτευχθεί από τον επανέλεγχο των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, άρα από τη δεξαμενή των δημόσιων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, και γι' αυτό πιέζει την Τοπική Διοίκηση για έγκαιρη ολοκλήρωση του επανελέγχου.

Ωστόσο με την κίνηση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι απολύσεις θα είναι αποτέλεσμα πειθαρχικού ελέγχου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμπληρωθεί ο αριθμός των 6.500 απολύσεων από τους εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), και συνεπώς ο κύριος όγκος των απολύσεων θα γίνει από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. 

Επιπλέον, στις συζητήσεις με την τρόικα θα τεθεί θέμα απολύσεων και για τα επόμενα χρόνια, με την κυβέρνηση να προσπαθεί η νέα συμφωνία για απολύσεις να μην έχει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους, και επίσης να μειώνεται ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων μέσω της σχέσης συνταξιοδότησης - πρόσληψης, που τώρα είναι 1 πρόσληψη για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις.

Δημοσιονομικά και Υγεία

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν μετά τις συναντήσεις της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και Υγείας, Μάκης Βορίδης. 

Για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση διέρρεε πως η τρόικα δεν έφερε αντίρρηση για τους στόχους του 2015, και με το υπουργείο οικονομικών να εκτιμά πως η επίτευξή τους δεν απαιτεί νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο τα μέτρα δεν τελειώνουν, αφενός μεν διότι μονιμοποιούνται τα «υποτίθεται» προσωρινά, όπως το χαράτσι στα ακίνητα, αφετέρου διότι είναι διαρκής η μείωση των δαπανών. 

Εξάλλου αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο των επαφών του Μάκη Βορίδη, η μείωση των δαπανών στην Υγεία με τον αποκαλούμενο εξορθολογισμό τους με μέτρα όπως είναι το πλαφόν, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων κατά 60%. 

Ακόμα στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ληξιπρόθεσμων προς τους επιχειρηματίες, όπως και στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πώλησή τους και στα Σούπερ Μάρκετ.

Την Πέμπτη είναι η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τα ζητήματα των μαζικών απολύσεων και των δυσμενών αλλαγών σε συνδικαλιστικό νόμο και ασφαλιστικό.




ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου