ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζουν τα κριτήρια για επιδόματα και απαλλαγές αναπήρων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-9-2014

Νέες ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών Ταμείων.




Μετά τα όσα έχουν προτείνει το ΚΕΠΕ και ο ΟΟΣΑ για τις αναπηρικές συντάξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι γραπτές εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών για έξι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων τις φορολογικές απαλλαγές αλλά και με τα ποσοστά αναπηρίας για ορισμένες παθήσεις. 

Σύμφωνα με τον Ελευθερο Τύπο την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης όλων των αναπηρικών επιδομάτων, που χορηγούν είτε τα ασφαλιστικά ταμεία είτε οι υπηρεσίες Πρόνοιας, και τη σύνδεσή τους με εισοδηματικά ή ακόμη και με περιουσιακά κριτήρια. 

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, τότε το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, για παράδειγμα, που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης και κατ' ανώτατο όριο φτάνει στα 523 ευρώ, θα μειωθεί σημαντικά για όσους έχουν μεν άνω του 80% αναπηρία, αλλά διαθέτουν και επαρκή εισοδήματα για να καλύψουν το κόστος συνοδού για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. 

Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με το «σκεπτικό» των εισηγήσεων, θα καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη στήριξη των αναπήρων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 

Τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική) προκειμένου να κριθεί ανάπηρος και δικαιούχος σύνταξης! 

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως ο καταρράκτης στα μάτια, ο οποίος είναι χειρουργήσιμος, μπορεί να πάρει ποσοστό αναπηρίας από 67-80% (έστω και προσωρινά). 

Αλλο παράδειγμα είναι η παχυσαρκία, η οποία δίνει ποσοστά συντάξιμης αναπηρίας άνω του 50% όπως αναφέρεται στο σχετικό Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. 

Την εναρμόνιση της διάσπαρτης νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις παροχές αναπηρίας. 

Για παράδειγμα, το ΙΚΑ αλλά και το Δημόσιο δίνουν μισή σύνταξη με αναπηρία 50%, ενώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ καταβάλλουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό 67% και άνω. 

Αλλη περίπτωση στρέβλωσης είναι ότι σε ορισμένα Ταμεία (ΟΓΑ) για να υποβληθεί ένσταση στις δευτεροβάθμιες επιτροπές αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει πάρει και 40% αναπηρία στην πρωτοβάθμια επιτροπή. 

Τον προσδιορισμό «αντικειμενικών κριτηρίων» για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας 
Την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για όσους κρίνονται ανάπηροι. 

Για παράδειγμα, μια από τις παλλαγές που θα περάσει από κόσκινο είναι η ατέλεια από τέλη ταξινόμησης που προβλέπει η νομοθεσία για την αγορά IX, καθώς αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν περιπτώσεις όπου η ατέλεια αυτή να «χρησιμοποιείται» για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων (μέχρι 3.600 κ.ε.) που εκτελωνίζονται μεν στο όνομα ενός αναπήρου, αλλά «οδηγούνται» από άλλα πρόσωπα. 

Στις αλλαγές που συζητούνται υπάρχει και πρόταση για την προσθήκη νέων παθήσεων που θα μπορούσαν να έχουν επ' αόριστον αναπηρία, χωρίς δηλαδή να απαιτείται π επανεξέταση των αναπήρων και η ταλαιπωρία τους στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. 

Αυτή τη στιγμή η επ' αόριστον αναπηρία ισχύει για 43 παθήσεις. 
Η διεύρυνση των παθήσεων που θεωρούνται μη αναστρέψιμες, για τις οποίες θα χορηγείται επ' αόριστον αναπηρία, θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής των ατόμων με αναπηρία



ΠΗΓΗ. dikaiologitika.gr




Νέες ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών Ταμείων.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου