ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Σουργκούτ Σιβηρία - Τιμήθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης

ΤΡΙΤΗ 9-9-2014




Στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, στον τόπο όπου έζησε εξόριστος τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του τιμήθηκε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου,  ο Νίκος Ζαχαριάδης. 

Οι τοπικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας- με την έγκριση της Ρωσικής κυβέρνησης- αποδέχτηκαν το αίτημα του γιου του Σήφη Ζαχαριάδη για την τιμητική, αυτή, ανοικτή εκδήλωση στο πρόσωπο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. 






Στην εκδήλωση, πέραν του Σήφη Ζαχαριάδη, παραβρέθηκαν  αντιπροσωπείες από τον τοπικό Δήμο και την ρωσική κρατική διοίκηση της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, Έλληνες, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στη Ρωσία καθώς και περί τους 25 Έλληνες από την Ελλάδα (παλιοί επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αλλά και νεότεροι) που ταξίδεψαν ως την Σιβηρία γι’ αυτό το σκοπό. 

Παραβρέθηκαν  επίσης, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ που εκδίδει τα άπαντα του Ν. Ζαχαριάδη στη χώρα μας (μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 2 τόμοι για την περίοδο 1940- 1947) καθώς και ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης που αυτή την περίοδο συγγράφει θεατρικό έργο γύρω από την ζωή πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  πολλοί κάτοικοι του Σουργκούτ που γνώρισαν τον Νίκο Ζαχαριάδη στο διάστημα της, εκεί, εξορίας του καθώς και συνάδελφοί του από την επιχείρηση δασικής εκμετάλλευσης της πόλης στην οποία ο εξόριστος κομμουνιστής ηγέτης εργάστηκε ως διευθυντής στο διάστημα 1962- 1964 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Σήφης Ζαχαριάδης,  μετέφερε  στους παραβρισκόμενους χαιρετιστήριο μήνυμα,  προς τιμήν του πατέρα του,  του συγγραφέα Αλέξη Πάρνη. 

Ο γνωστός συγγραφέας- αν και το ήθελε πολύ- δεν κατάφερε να κάνει αυτό το ταξίδι για να είναι  παρών στην τιμητική αυτή εκδήλωση για τον ηγέτη του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστός φίλος και σύντροφος και τον έχει συμπεριλάβει ως κεντρικό πρόσωπο στα έργα του με τίτλο «Γεια Χαρά Νίκος» (το οποίο θα εκδοθεί σύντομά και στη Ρωσία) και «Η Οδύσσεια των Διδύμων».


ΠΗΓΗ. imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου