ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ - Με πολλές αλλαγές ο νέος Κανονισμός Παροχών Υγείας

ΠΕΜΠΤΗ 11-9-2014




Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ τον οποίο φέρνει σε δημόσια διαβούλευση η διοίκηση του Οργανισμού.
 

Πολλές οι αλλαγές τις οποίες κομίζει ο νέος Κανονισμός, διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί πλέον με άλλα κριτήρια με αυτά δηλαδή του αγοραστή υπηρεσιών υγείας και όχι με τον διπλό του ρόλο που είχε μέχρι πρότινος (και παρόχου) και επομένως, πρέπει να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4238/14.


Μεταξύ των αλλαγών, σημειώνουμε τα εξής:

- Τα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων θα εξετάζονται από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. 
Η επιτροπή θα εγκρίνει τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους ασθενείς η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. 
Τα φάρμακα θα χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και από τα Δημόσια Νοσοκομεία. 
Επίσης, οι ασφαλισμένοι, δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

- Οι συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές δεν θα μπορούν να κάνουν επιλογή των περιστατικών (πχ ογκολογικών ασθενών, χρονίων καταστάσεων κλπ). 
Είναι υποχρεωμένες να νοσηλεύουν όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της παθήσεώς τους.

- Ένταξη στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ των πιστοποιημένων προμηθευτών ιατροτεχνολογικών ειδών (λοιποί πάροχοι υγείας- συμβάσεις)

- Οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους στα νοσοκομεία

- Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις σε ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με υπουργική απόφαση, όταν θα γίνονται περικοπές από την ΚΜΕΣ στους λογαριασμούς που υποβάλλουν

- Οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται φαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ

- Περίθαλψη και παροχές υγείας σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και λοιπές χώρες, στο πλαίσιο της οδηγίας της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

- Οδοντιατρική – Στοματολογική περίθαλψη. Θα παρέχονται και θα αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις. 
Να σημειώσουμε ότι οι ασφαλιστικές τιμές που προτείνει ο Οργανισμός, είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ασφαλισμένων να είναι αρκετά υψηλή, ωστόσο μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οι ασφαλισμένοι είχαν κάλυψη μόνον στα πολυϊατρεία του Οργανισμού και μέχρι σήμερα είναι γεγονός, ότι δεν προβλεπόταν καμία οδοντιατρική παροχή. 

Με τον νέο κανονισμό, παρέχεται οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη από οδοντιάτρους της ελεύθερης επιλογής των δικαιούχων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και του δικτύου των οδοντιάτρων, οι οποίοι θα επιλέξουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης στα «τεχνητά» μέλη κάτω άκρων στο ποσοστό του ΦΠΑ 13%

- Προτείνεται αύξηση στις φυσιοθεραπείες

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης σε τεχνητούς οφθαλμούς, ακουστικά βαρηκοΐας και στο αμαξίδιο ελαφρού τύπου

- Απόδοση δαπάνης για συντήρηση εξαρτημάτων service για την ασφαλή λειτουργία των αναπνευστήρων όγκου/πίεσης.

- Τα χορηγούμενα είδη και οι τιμές τους θα επικαιροποιούνται- τροποποιούνται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού

- Για τις μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων που εγκρίνει το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο όταν το ποσό είναι άνω των 2.000 ευρώ, απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. με βάση την μικρότερη τιμή, έπειτα από έρευνα αγοράς

- Προτείνεται τιμή για αγορά γυαλιών (κρύσταλλα και σκελετός)

- Εντάσσεται στα χορηγούμενα είδη 2 συσκευές για έγχυση γ΄ σφαιρίνης και χρόνου προθρομβίνης και η βαλβίδα ομιλίας.

Υπάρχουν φυσικά και εξόφθαλμες περιπτώσεις, για παράδειγμα για την αποζημίωση μετακινήσεων νεφροπαθών και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία απαιτείται, η προσκόμιση από αυτούς σχετικής μηνιαίας ιατρικής γνωμάτευσης Διευθυντή, της εκάστοτε υγειονομικής μονάδας αιμοκάθαρσης ή μετάγγισης, από την οποία θα πιστοποιείται η πάθηση και ο αριθμός των πραγματοποιούμενων μηνιαίων αιμοκαθάρσεων ή μεταγγίσεων αντιστοίχως.

Εμείς απλά αναρωτιόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε ένα μήνα, για έναν νεφροπαθή;

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται τα εξής, με αφορμή τον νέο Κανονισμό:

«Μετά από 32 μήνες λειτουργίας του, η αναθεώρηση των Παροχών Υγείας κρίνεται επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά και από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, προέβη στη σύσταση πολυμελούς Επιτροπής, αποτελούμενη από στελέχη του Οργανισμού. 

Μετά από πολύμηνη συστηματική εργασία, η εν λόγω Επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑΜΕΑ, παρέδωσε προσχέδιο του Νέου Κανονισμού το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση καθώς ο ΕΚΠΥ αφορά όλους τους πολίτες.

Το στάδιο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, στο πλαίσιο της σύγχρονης διακυβέρνησης και αναμένεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, στο email: ekpy@eopyy.gov.gr.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους. 

Η ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eopyy.gov.gr είναι στη διάθεση όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Κανονισμού Παροχών.

Οι παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ΕΚΠΥ, το οποίο μετά από την έγκριση του από το ΔΣ του Οργανισμού, θα υποβληθεί προς οριστική έγκριση στα συναρμόδια Υπουργεία».



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου