ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

«Αιγαίον - γέννηση ενός Αρχιπελάγους», στο Ευγενίδειο

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-9-2014


Η εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών παρουσιάζεται από αύριο 3 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου στην έκθεση «Αιγαίον: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που οργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

 




Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια ανέλαβε η Τetragon. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Η έκθεση «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:


• «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο»: Παρουσιάζει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους.

• «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα»: Παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, όπως αυτές της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το σημερινό Αιγαίο.

• «Γαία: Από τον μύθο στην επιστήμη». Παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών.

Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. Η έκθεση θα λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Επίσης οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου. 


Σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, αλλά και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνο κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00).






ΠΗΓΗ. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου