ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αττικόν - «Το νοσοκομείο βούλιαξε»!

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-9-2014

 
 
Δραματική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο. 
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ένα από τα πάλε ποτέ στολίδια της Δυτικής Αττικής. 
 
 
 
 


«Η κατάσταση στο Αττικό έφτασε στο απροχώρητο. Η σήψη άρχισε να γίνεται επικίνδυνη. Το νοσοκομείου βούλιαξε», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο των εργαζομένων.

Οι άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν στο νοσοκομείο σκιαγραφούν μία σοκαριστική πραγματικότητα:

- Η νοσηλεία των ασθενών συνεχίζει να γίνεται σε «πολεμικές συνθήκες»: ράντζα και ανάνηψη στο διάδρομο, προσωπικό εξαντλημένο, ελλιπές και ανεκπαίδευτο (παράνομες βάρδιες από εκπαιδευόμενους), ελλείψεις υγειονομικού υλικού....

- Η διακοπή λειτουργίας βασικών μηχανημάτων, όπως του μαγνητικού τομογράφου, των ακτινολογικών μηχανημάτων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αναπνευστήρων κλπ. οδηγεί σε πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών και σε αποστολή πελατείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου ως φορέα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στο «Αττικόν», που ενεργεί με την απόλυτη έγκριση και ενθάρρυνση του υπουργείου Υγείας: 

«Συνέχισαν την περικοπή των εφημεριών, απογευματινών και υπερωριών, όπως έκανε και η προηγούμενη διοίκηση. 

Άφησαν το νοσοκομείο χωρίς βασικά υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και ανέχτηκαν την πλημμελή συντήρηση βασικών μηχανημάτων παγώνοντας σχεδόν όλες τις συμβάσεις προμήθειας υλικών (τις αντικατέστησαν με εξωσυμβατικές μικροπρομήθειες, 3μηνες ανανεώσεις και απευθείας αναθέσεις)».

Τον περασμένο Αύγουστο δε, εργαζόμενοι είχαν στείλει εξώδικη διαμαρτυρία στη διοικήτρια Λίτσα Γιαννακάκου ζητώντας «εξηγήσεις» για 2,7 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν σε μισθοδοσίες ενός έτους και τα οποία αν και έχουν περάσει από έγκριση, ουδέποτε αποδόθηκαν στους εργαζόμενους.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι ανοιχτές «πληγές» του νοσοκομείου είναι πολλές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για εργαζόμενους, αλλά και για ασθενείς.

Ο καιρός περνά και τίποτα δεν αλλάζει στο Αττικό. Η προ ημερών ανακοίνωση των εργαζομένων, θυμίζει σε αρκετά σημεία την κραυγή αγωνίας των Ειδικευόμενων του ίδιου νοσοκομείου, πριν από περίπου ένα χρόνο!

Τότε οι ειδικευόμενοι ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: 

«Η τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου 'Αττικόν', που δικαίως θεωρείται αποκούμπι για τον λαό της Δυτικής Αθήνας, γίνεται γνωστή στον περισσότερο κόσμο όταν η ανάγκη φέρει κάποιον στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και χρειαστεί να περιμένει 8 ή 9 ώρες για να εξεταστεί στο Παθολογικό τμήμα

Τότε λοιπόν, σε συνθήκες πανικού και πόνου, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να υπάρχουν στο 'Αττικόν' μόνο 2 εξουθενωμένοι νοσηλευτές ανά 50 ασθενείς, τι σημαίνει καθυστέρηση πολλών ημερών για μια απλή ακτινογραφία επειδή στο νοσοκομείο υπάρχουν μόλις 11 τραυματιοφορείς για: 750 νοσηλευόμενους συν 1000 περιστατικά εφημερίας συν 1500 ασθενείς εξωτερικών ιατρείων

Τότε αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος τι σημαίνει διασωλήνωση σε κοινή θέα σε ένα από τα 100 ράντζα που κατακλύζουν το 'Αττικόν', τι σημαίνει 13 από τα 27 κρεβάτια Εντατικής κλειστά λόγω μη ανανέωσης των νοσηλευτικών συμβάσεων, τι σημαίνει να δουλεύει μόνο ο ένας από τους τρεις υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους του νοσοκομείου, τι σημαίνει να είναι κλειστές οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συνειδητοποίηση του τι σημαίνει ΝΟΜΙΜΟ φακελάκι και χέρι βαθειά στην τσέπη αν έχεις την ατυχία να αρρωστήσεις: 5ευρο για εξέταση στα 

Επείγοντα, 30ευρο για τις εξετάσεις εκτός ΕΟΠΠΥ, 50ευρο για ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία, 300ευρο για μαγνητικές τομογραφίες εκτός Νοσοκομείου, πληρωμή ασθενών για έλλειψη υλικών του Νοσοκομείου. Και με το νέο έτος, το απαράδεκτο 25ευρο που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας για όλες τις νέες εισαγωγές – για μια νοσηλεία σε ράντζο»! 

Εκτός από το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για εισαγωγή και νοσηλεία, στα δημόσια νοσοκομεία, που πήρε πίσω κακήν κακώς ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις για τους πολίτες παραμένουν, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθούν νέες με το Ενιαίο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη συγκυβέρνηση.

Λίγους μήνες νωρίτερα από αυτήν την καταγγελία, ένας γιατρός είχε ξυλοκοπηθεί από συγγενείς ασθενούς οι οποίοι επιχείρησαν με διάφορους «τρόπους» ώστε ο άνθρωπός τους να εξυπηρετηθεί γρηγορότερα.

Το σύστημα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί, το μόνον που παράγει είναι θερμόαιμες καταστάσεις με εκατέρωθεν... θύματα. 

Μόνον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στο... χωριό που προΐσταται!

Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι το «Αττικό» είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!




ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου