ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια φεστιβάλ της ΚΝΕ - Από το Ζωγράφου στο Πάρκο Τρίτση

ΠΕΜΠΤΗ 18-9-2014




Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο φεστιβάλ κόμματος ή πολιτικής νεολαίας που να μετρά τόσα χρόνια ζωής. Επί 40 συναπτά έτη διοργανώνεται ασταμάτητα το ετήσιο ραντεβού της ΚΝΕ, συνάντησή της με τον λαό. 

Ένα φεστιβάλ, το οποίο το News 247, θυμάται και σας θυμίζει πως ξεκίνησε, τις μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό κατά καιρούς, και το σήμερα.


Του Στέλιου Μπαμιατζή

 

Το 1975 διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ήταν αρχή της Μεταπολίτευσης, οι Έλληνες έβγαιναν από μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας. 

Τα καθεστώτα μετά τον εμφύλιο σπαραγμό δεν χαρακτηρίζονταν για τη δημοκρατικότητά τους ενώ ακολούθησαν επτά χρόνια δικτατορίας και απαγορεύσεων, με το ΚΚΕ να ήταν μέχρι πρότινος στην παρανομία. 


 
Έτσι, από το 1975, αποτελεί μάλλον το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός τέτοιας μορφής στην Ελλάδα.
Στου Ζωγράφου λοιπόν ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ στο οποίο παρευρίσκονται μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Μερσέντες Σόσα.


 
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκινά μία νέα εποχή, όχι πάντως χωρίς προβλήματα. Τα μίση του εμφυλίου κάθε άλλο παρά έχουν ξεχαστεί. 
Συχνά – πυκνά η ΚΝΕ έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες αντιδράσεις.

Το 1976 το φεστιβάλ παραλίγο να ακυρωθεί, καθώς δεν δινόταν ο χώρος στην νεολαία. Όταν τον έδωσαν τελικά στήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες!


 
Το 1977, γίνονται πάλι τα ίδια. Επιχειρείται να μπλοκαρισθεί η διεξαγωγή του φεστιβάλ στο Περιστέρι. ΚΝΕ και ΚΚΕ επιμένουν με σύνθημα, «το φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι». 

Οι πιο παλιοί θυμούνται τη ζωντάνια και τη θέληση με την οποία μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μετέτρεψαν μία περιοχή η οποία ήταν για ρίψη μπαζών σε ένα μέρος με γκαζόν και γήπεδο. Το φεστιβάλ έγινε στο Περιστέρι.


 
Ο ποιητής Γ. Ρίτσος ανεβαίνει στην εξέδρα και απαγγέλλει το ποίημα του για την ΚΝΕ. Χιλιάδες λαού, κάποιοι με εμφανή συγκίνηση, την απαγγελία, που θεωρήθηκε τεράστιο πολιτιστικό αλλά και πολιτικό γεγονός. 

Άλλωστε, είχαν περάσει μόλις μερικά χρόνια από την «επάνοδο» του κόμματος στην νομιμότητα, μετά 28 ολάκερα χρόνια με διώξεις, φυλακές και άγριο κυνηγητό.

Το 1987 προϋπήρξε πορεία! Από την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε αυτή και κατέληξε στον χώρο του φεστιβάλ στην Καισαριανή. 


Αναμφίβολα, η δυσκολότερη στιγμή ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990

Η Σοβιετική Ένωση διαλύεται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Το ΚΚΕ μαστίζεται από διάσπαση, αποχώρησαν χιλιάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ. Παρόλα αυτά το φεστιβάλ διεξάγεται κανονικά. 

Υπάρχει μάλιστα και ένα ξεχωριστό γεγονός. 
Όπως έλεγε στο News 247 παλαιό μέλος του κόμματος, ήταν ο ίδιος στο φεστιβάλ όταν μαθαίνεται το νέο της αποχώρησης ιστορικών στελεχών και χιλιάδων άλλων συναγωνιστών. 
Μέσα σε λίγα λεπτά, η ΚΝΕ οργανώνει πορεία μέσα στον χώρο με σημαίες και συνθήματα.

Ο πνευματικός κόσμος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ

Η παρουσία εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου είναι δεδομένη για τα φεστιβάλ.  Ονόματα τα οποία δεν μπορούν να ξεχασθούν. Άνθρωποι όπως ο Μ. Κατράκης, Ο Μ. Θεοδωράκης, ο Γ. Ρίτσος και η Ε. Αλεξίου δίνουν δυναμικό παρών. Ακόμα και ο Θ. Βέγγος παρενέβη με τον τρόπο του υπέρ του φεστιβάλ.

««Θα 'θελα να έρθω και να παίξω στο Φεστιβάλ, αλλά δεν μπορώ, αυτό το συμβόλαιο με το θέατρο με έχει δέσει χειροπόδαρα. Θα δώσω όμως μια μηχανή προβολής 35 mm και δύο ταινίες, όποιες θέλετε και θα 'ρθω σαν απλός θεατής», δήλωνε ο μεγάλος ηθοποιός.

Το 1980, με την «Αλλαγή» να πλησιάζει και το ΠΑΣΟΚ προ των πυλών της εξουσίας, ο Γ. Ρίτσος θα παρουσίαζε στοίχους από το ποίημα του για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου η οποία σκοτώθηκε σε κομματική εξόρμηση σε εργοστάσιο.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν αυθεντικά κείμενα - χειρόγραφα των Βάρναλη, Ελύτη, Καζαντζάκη, Καββαδία.

  Καλλιτέχνες όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Θ. Μικρούτσικος, ο Μ. Μητσιάς, ο Β. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Μητροπάνος και πολλοί άλλοι έχουν δώσει ξεχωριστή νότα (και δίνουν) στα φεστιβάλ . Ιδιαίτερα συγκινημένοι  αλλά και εξίσου τυχεροί οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να ακούσουν «τα τραγούδια μας» από το Μάνο Λοϊζο αλλά και το «Προσκυνώ την χάρη σου λαέ μου» από το Γ. Μαρκόπουλο, για πρώτη φορά.

Το 1982 έγινε διαγωνισμός ποιήματος, διηγήματος και θεατρικού έργου με κριτική επιτροπή τους Γ. Ρίτσο, Ν. Βρεττάκο και Μ. Θεοδωράκη. 

«Πολεμάμε και τραγουδάμε»

Αυτό ήταν σύνθημα της ΕΠΟΝ. Στο φεστιβάλ βέβαια δεν γίνεται κανένας πόλεμος ούτε βγαίνουν τα άρματα. 
Υπάρχουν όμως ζυμώσεις, συζητήσεις με θεματικές ενότητες και τοποθετήσεις από μέλη του κόμματος στα οποία συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται. 

Λειτουργούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας, παιδότοπος και περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων με ενημερωτικά φυλλάδια και υλικό για τις ναρκωτικές ουσίες – όλες – και την εξάρτηση αλλά και βιβλιοπωλεία.


 
Φεστιβάλ όμως δίχως γλέντι δεν νοείται. «Λαϊκό γλέντι», όπως είθισται να λέγεται. 

Στις διάφορες σκηνές εναλλάσσονται ροκ σχήματα, δημοτικά άσματα, αντάρτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά. 

Από τη «Γερακίνα» στο «Μπαξέ Τσιφλίκι» και από το «Ήρωες» στο «Πίνω και μεθώ» και στην «Ρόζα». Με το Β. Παπακωνσταντίνου, το Δ. Μητροπάνο, το Γ. Μεράντζα, το Μ. Μητσιά, τον Λ. Χαλκιά, το Θ. Μικρούτσικο και πολλούς άλλους, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας τραγουδούν και χορεύουν.

Όλοι θα θυμούνται την από κοινού παρουσία στη σκηνή το 2011 του Δ. Μητροπάνου και του Κώστα Καζάκου με το μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή να χορεύει στους ρυθμούς της «Ρόζας» το ζειμπέκικο του, πέντε μήνες πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο.

«Φετίχ» αποτελεί πάντως το «κνίτικο» σουβλάκι. Είναι μία ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους επισκέπτες και το φεστιβάλ και όλοι στο τέλος απολαμβάνουν το καλαμάκι, την μπύρα ή το αναψυκτικό και το ψωμί.
   
Σε μία περίοδο όπου τα κομμουνιστικά κόμματα ειδικά στην Ευρώπη είναι σχεδόν όλα εκτός κοινοβουλίου, στην Ελλάδα ένα από τα πλέον μακραίωνα φεστιβάλ με ιστορία 40 χρόνων είναι αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και παρά τις παγκόσμιες κοσμοϊστορικές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί.

Το 40ό φεστιβάλ της ΚΝΕ

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ανθρώπων». 

Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού 40ού φεστιβάλ, φράση από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη. Θα διεξαχθεί για Πέμπτη συνεχή χρονιά στο πάρκο Αντώνη Τρίτση στο Ίλιον, από 18 μέχρι και 20 Σεπτεμβρίου. 

Έχουν προηγηθεί περί τις 200 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολύ δύσκολα βρίσκουμε άλλο τέτοιο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, μεγέθους και διάρκειας στην χώρα μας.

Πλούσιο και φέτος το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Παντελής Θαλασσινός, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Σοφία Παπάζογλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μύρωνας Στρατής, Ησαΐας Ματιάμπα, Πάνος Μουζουράκης, Βασίλης Σκουλάς, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Afaza, Υπεραστικοί, Κίτρινα Ποδήλατα, KollektivA και η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.




ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου