ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΡΕΝΟ ΟΑΕΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20.000 ΕΥΡΩ - «Μπλόκο» σε συνταξιοδοτήσεις για όσους χρωστούν

ΠΕΜΠΤΗ 18-9-2014


Του Γ. ΓΑΤΟΥ

«Μπλόκο» στις συνταξιοδότηση ακόμη και διαδοχικά ασφαλισμένων οφειλετών πρώην ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. με πρώτο ταμείο τον ΟΑΕΕ και τελευταίο το ΙΚΑ ή άλλο ταμείο μισθωτών) βάζει το υπουργείο Εργασίας, αν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε άμεση ισχύ καταλαμβάνοντας ακόμη και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν, στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ συμμετέχει στην απονομή σύνταξης και διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη (έως 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ) τότε «θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο». 

Ετσι, για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (15.000 ευρώ και για τον ΟΑΕΕ 20.000 ευρώ):

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ για να συνταξιοδοτηθεί.

Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης θα εκδίδεται μετά την εξόφληση του επί πλέον ποσού οφειλής από αυτό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής, εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Επέκταση 
 
Οπως εξηγεί στην «Η» ο δικηγόρος Διον. Ρίζος, με την απόφαση αυτή επεκτείνεται το καθεστώς συνταξιοδότησης με οφειλές και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες συμμετέχει ο ΟΑΕΕ και παύει να ισχύει η δυνατότητα επιλογής από τον ασφαλισμένο του χρόνου ασφάλισης για τον οποίο είχε καταβάλει εισφορές.




ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου