ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Γαλαξίας Messier 106

ΤΡΙΤΗ 12-8-2014


Οι  φωτογραφίες του γαλαξία Messier 106, όπως αυτός αποτυπώνεται από επίγεια, αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια ενός ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού που συνεργάζεται με τη NASA.

Ο γαλαξίας Messier 106, γνωστός και ως NGC 4258, βρίσκεται 23,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και είναι διάσημος για τους δύο μυστηριώδεις σπειροειδείς βραχίονες που διαθέτει και οι οποίοι δεν είναι οι συνήθεις που εμφανίζονται στους γαλαξίες (όπως και στο δικό μας) και που αποτελούνται από αστέρια.

Ενεργειακοί πίδακες, οι οποίοι πηγάζουν από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Messier 106, θερμαίνουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα μόρια των αερίων γύρω από αυτή. 

 Τα αέρια εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία είναι ορατή στο υπεριώδες φάσμα και συνιστούν τους δύο σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.
Ακόμα, οι πίδακες ενέργειας δημιουργούν ωστικά κύματα τα οποία οδηγούν αέρια που βρίσκονται στο εσωτερικό του γαλαξία έξω από αυτό. 

Τα αέρια αυτά αποτελούν το «καύσιμο» για την παραγωγή νέων άστρων. Μια νέα μελέτη εκτιμά ότι τα ωστικά κύματα έχουν ήδη θερμάνει και απομακρύνει τα δύο τρίτα των αερίων του κέντρου του γαλαξία  Messier 106. 

Έχοντας μειωμένη ικανότητα να δίνει γένεση σε νέα αστέρια, ο  Messier 106 φαίνεται να μετατρέπεται σε έναν άγονο, φακοειδή, όπως ονομάζεται, γαλαξία γεμάτο με γηρασμένα, κόκκινα αστέρια. 
Οι φακοειδείς γαλαξίες είναι επίπεδοι δίσκοι χωρίς εμφανείς σπειροειδείς βραχίονες.


ΠΗΓΗ.902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου