ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

«Παγώνουν» επιστροφές φόρων και φορολογικές ενημερότητες λόγω ΕΝΦΙΑ

ΤΡΙΤΗ 12-8-2014


Δεν σταματά το υπουργείο Οικονομικών τις δυσάρεστες εκπλήξεις προς τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, «παγώνουν» οι επιστροφές φόρων και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για εκατομμύρια φορολογούμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου ακινήτων, δηλαδή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 


Έτσι, λοιπόν, οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούνται επιστροφή φόρου δεν πρόκειται να εισπράξουν τα χρήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, για να γίνει επιστροφή χρημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο.

Αντίστοιχα, μπλοκάρεται και η ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά την ενημερότητα.

Κατά συνέπεια, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται κοσμοσυρροή στις εφορίες από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες που θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα (η ηλεκτρονική ενημερότητα είναι δίμηνη).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την 31η Ιουλίου έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. 


Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ενώ μπορούσε να έχει προχωρήσει στην επιστροφή του φόρου εισοδήματος για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί από τον Ιούνιο, δεν το έκανε. 

Έτσι, όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, το πιθανότερο είναι να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να γίνει ο όποιος συμψηφισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου