ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-8-2014

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ



Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ



Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει πανάκριβα τα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά παιχνίδια της ΕΕ και των ΗΠΑ (αλλά και τις παραδομένης κυβέρνησης Σαμαρά που τους ακολουθεί) σε βάρος της Ρωσίας.

Η   πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ (βλ. παρακάτω), απέναντι στη Ρωσία, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ (που ήδη έχουν αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία) απειλεί με κατάρρευση τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων , αλλά και προϊόντων μεταποίησης.

Την έντονη ανησυχία τους, εξάλλου, για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του (ολόκληρη η επιστολή παρακάτω) προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μετά δε την  απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, με την οποία προειδοποιεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την απαγόρευση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, έχει ήδη σημάνει συναγερμός στον αγροτικό κόσμο

Η Μόσχα ανακοίνωσε τελικά ότι ενδέχεται να απαγορεύσει και τις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα νεκταρίνια

Είναι βέβαιο πως εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν και –ακόμη περισσότερο- αν γενικευτούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι τεράστιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ελληνικά φρούτα η Ρωσία αποτελεί τα τελευταία χρόνια   προνομιακή αγορά, αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών που σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ

Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

Η συνολική αξία, δε, των εξαγωγών φέτος προς τη ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ. «Άμεσα ή έμμεσα, από την πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εξαγωγείς.

Από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκύπτει πως μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας που αντιστοιχούν από μόνες τους στο 23% των συνολικών εξαγωγών, υπερβαίνοντας τα 108 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγείς εκφράζουν φόβους και για το ενεργειακό κόστος, εφόσον οι Ρώσοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και το φθινόπωρο κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου προς την Ουκρανία (μέσω της οποίας τροφοδοτείται μεγάλο μέρος της Ευρώπης).

 Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρώ:

Γουναρικά 87,45

Ακτινίδια 25,7

Ροδάκινα 24,5

Φράουλες 23,5

Ηλεκτρική Ανελκυστήρες 16,6

Χρώματα, βερνίκια 12,01

Βερίκοκα, κεράσια κ.ά. 12,01

Νεκταρίνια 10,0

Ελαιόλαδο και παράγωγα 8,05

Πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες 6,39

Λαβράκια κ.ά 5,26

Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04

Αγγούρια 5,04

Ελάσματα και ταινίες 4,87

Ελιές 4,87

Είναι γεγονός πως, η συνεχιζόμενη και διαρκώς επιδεινούμενη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, και Ε.Ε-Ρωσίας, με επίκεντρο τα αντίποινα, επισείει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των αγωγών που διέρχονται από το Ουκρανικό έδαφος, με την απειλή αυτή να αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Ήδη μια σειρά χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφύγουν έναν νέο (όπως το 2009) «παγωμένο χειμώνα», ενώ άλλες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αφού θα καλύψουν τις ανάγκες τους από τον υποθαλάσσιο αγωγό του North Stream.



ΠΗΓΗ. iskra
























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου