ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ - Επιστρατεύει και τις εισπρακτικές εταιρείες

ΤΡΙΤΗ 19-8-2014


 
Αντιμέτωποι με τις γνωστές ιδιωτικές εταιρείες θα έρθουν χιλιάδες μικροοφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ για να υποχρεωθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.





Τις γνωστές εισπρακτικές εταιρείες που έχουν κάνει το βίο αβίωτο χιλιάδων δανειοληπτών, για λογαριασμό βέβαια των τραπεζών, σχεδιάζουν να επιστρατεύσουν κυβέρνηση και τρόικα και στην περίπτωση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η πρόταση του ΔΝΤ για ανάθεση σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, που θα ενισχύσει το κυνήγι των μικροοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχει συστήσει και λειτουργεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΙΚΑ, έχει ήδη διατυπωθεί προς το υπουργείο Εργασίας. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αντίστοιχη πρόταση για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών έχει διατυπωθεί και από την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ.

Μάλιστα, το ΚΕΠΕ στη μελέτη του εμφανίζεται να ζητά πιο δραστικά μέτρα στην είσπραξη από το ΚΕΑΟ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέτρα που πρωτίστως θα θίξουν τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και τους αγρότες (ΟΓΑ), αφού έτσι και αλλιώς οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρωστάνε υπέρογκα ποσά προς το ΙΚΑ, για χρόνια μένουν στο απυρόβλητο και διαρκώς «επιβραβεύονται» με χαριστικές ρυθμίσεις από τις αστικές κυβερνήσεις που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΕ προτείνει την επέκταση της δράσης του ΚΕΑΟ και για ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο κατασταλτικός χαρακτήρας του μέτρου θα επικεντρωθεί στους πιο φτωχούς ασφαλισμένους και ιδιαίτερα σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.

Επιπλέον, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κρίνεται «χρήσιμη» η πρόσβαση και του ΚΕΑΟ στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων, ενώ μέχρι να μπορούν οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εφορία (μέσα του 2017), προτείνεται να εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης εκτός από το ΚΕΑΟ και «ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες»!

Ετσι, στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ και κατ' επέκταση των εισπρακτικών εταιρειών, στην περίπτωση που η πρόταση υλοποιηθεί, θα μπουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και 25.000 αγρότες του ΟΓΑ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στις λίστες του και έχει αρχίσει η διαδικασία για την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών τους. 

Δεν ξέρουμε βέβαια αν το ίδιο «κυνήγι» θα υποστούν και οι 833 μεγάλοι οφειλέτες του ΙΚΑ, των οποίων το χρέος καθενός ξεχωριστά ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ το συνολικό τους χρέος - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ - ανέρχεται στα 2,89 δισ. ευρώ!



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου