ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ - Ετοιμο το ευρω-λουκέτο από τη συγκυβέρνηση

ΠΕΜΠΤΗ 7-8-2014


Διαδοχικές συναντήσεις με τα Σωματεία Εργαζομένων στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αττικής (ΨΝΑ) και στο Δρομοκαΐτειο, θα έχει η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ενόψει της προώθησης του κλεισίματος των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015.




Το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων είναι ειλημμένη δέσμευση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση απ' το 1999 και συνοδεύει τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων. 

Ακολουθώντας τη διαβόητη, πια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη κοινοτικών δομών και τη σταδιακή συρρίκνωση των ψυχιατρείων - ασύλων. 

Ομως, δεν έγινε τίποτε από αυτά και η περίφημη αποασυλοποίηση κατέληξε σε άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με την εκχώρηση των δομών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα ψυχιατριακά νοσοκομεία καλύπτουν το 80% των αναγκών για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. 
Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται απ' τους ψυχιατρικούς τομείς στα γενικά δημόσια νοσοκομεία.

Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (όπου το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία) στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%. 

Δηλαδή, ανά 100 κλίνες στα ψυχιατρεία και τους τομείς των γενικών νοσοκομείων αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση και 40 ράντζα. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ απαιτούνται τουλάχιστον εννέα νέα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία χωρίς να καταργηθεί κανένα ψυχιατρείο.

Στη φυλακή ή στο δρόμο
 
Το κλείσιμο των ψυχιατρείων, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια στις ΗΠΑ, είχε τα εξής οδυνηρά αποτελέσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» τον Απρίλη 2014:
  • Η αναλογία των ψυχιατρικών κλινών προς τον πληθυσμό, από 1 προς 300, το 1955, είναι 1 προς 3.000 σήμερα, ενώ στην Ελλάδα, πριν το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων, η αναλογία είναι περί το 1 προς 8.000 κατοίκους.
  • Το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων στις ΗΠΑ, χωρίς, ως επί το πλείστον, εναλλακτικές κοινοτικές υπηρεσίες, είχε οδηγήσει στη δραματική αύξηση του αριθμού και του ποσοστού των ψυχικά πασχόντων στον πληθυσμό των φυλακών. Στην Αλαμπάμα, που πέρσι κατάργησε οριστικά και τα εναπομείναντα ψυχιατρεία, ήδη την προηγούμενη περίοδο, με το σταδιακό κλείσιμο, ο πληθυσμός των ψυχικά πασχόντων στις φυλακές της είχε αυξηθεί, από το 5%, το 1971, στο 20%, το 2007. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Φέτος, σύμφωνα με έρευνα αστυνομικών αρχών στις ΗΠΑ (8/4/2014), ο αριθμός των εγκλείστων στο «δικαστικό ψυχιατρείο» της Αλαμπάμα, από 40, έφτασε, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο, τους 268, ενώ στη φυλακή Τζέφερσον της εν λόγω Πολιτείας, οι ψυχικά πάσχοντες είναι 483.
Καταστροφική αποδείχτηκε και η λεγόμενη αποασυλοποίηση στη Σουηδία καθώς οι ασθενείς, μετά το κλείσιμο των ψυχιατρικών κλινικών και νοσοκομείων, πετάχτηκαν στο δρόμο. 
Πολλοί ασθενείς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μιας και δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, λόγω των συμπτωμάτων της ασθένειας που έχουν, και η Τοπική Διοίκηση δεν έχει καμιά υποχρέωση να τους περιθάλψει. 
Αντίθετα, προωθεί τον εθελοντισμό από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκκλησίες κ.λπ., με το αζημίωτο πάντα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου