ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οι συνέπειες από τις Ρωσικές κυρώσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-8-2014



Η ρωσική αγορά (μία από τις μεγάλες και κοντινές στη χώρα μας, με 144 εκατομμύρια πληθυσμό) είναι σημαντικός προορισμός για πολλές ελληνικές εταιρείες και η χασούρα που θα φορτωθούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν αποκλείεται να είναι σημαντική.


Σήμερα, υπολογίζεται ότι στη Ρωσία κατευθύνεται το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας. Το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπού και κομπόστας). 
Το 45% των εξαγωγών γουναρικών. 
Πάνω από το 50% των εξαγωγών ακτινίδιου. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 41,23% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ενώ το 56,42% αφορά βιομηχανικά είδη.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας επηρεάζουν και μια σειρά ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. 

Ορισμένα παραδείγματα επιχειρηματικών σχεδίων που είχαν γίνει γνωστά τον περασμένο χειμώνα:
-- Η «Coca Cola 3Ε», που έχει 15 εργοστάσια στη ρωσική επικράτεια, σχεδίαζε να αυξήσει τις επενδύσεις της στη Ρωσία κατά 3 δισ. δολάρια μέσα στο διάστημα 2012-2016.
-- Η «Vivartia» (δηλαδή ο όμιλος MIG) δρομολογούσε να επεκτείνει καταστήματα των εταιρειών «Goody's», «Everest», «La Pasteria», των οποίων είναι ιδιοκτήτης ο όμιλος.
-- H «Sunlight» προμήθευε τους ρωσικούς σιδηροδρόμους με μπαταρίες ανοιχτού τύπου.
-- Τα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» είχαν εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, μετά από την εξαγορά του 85% της εταιρείας «Stalker G. C.»

Επίσης στη ρωσική αγορά δραστηριοποιούνται και εταιρείες από κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες («ΝΗΡΕΑΣ», «Ανδρομέδα», «Σελόντα - Δίας»), αλλά και επιχειρήσεις από άλλους τομείς όπως οι «Φειδάς - BOXER» (παπούτσια), ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ κλπ.

 Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι, ο λαός από αυτή την υπόθεση; 

Πρώτα απ' όλα να είναι σίγουροι ότι αυτοί θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να πληρώσουν το κόστος των ρωσικών αντιμέτρων, είτε ως εργάτες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις είτε ως αγρότες και κτηνοτρόφοι, πιθανόν αργότερα και ως καταναλωτές. 

Είναι μια τρανή απόδειξη των επιπτώσεων που θα πληρώνει πάντα ο λαός από τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. 

Πρέπει επίσης να συνειδητοποιηθεί ότι για να μπορέσει να αναπτύξει η Ελλάδα ισότιμες σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη, προϋπόθεση είναι στην εξουσία της χώρας να είναι η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η οικονομία να είναι κοινωνικοποιημένη και να λειτουργεί σχεδιασμένα με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου