ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-8-2014

Του Κυριακίδη Π. Ματθαίου MD Msc, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πόνου στο χέρι. 
Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30 - 70 ετών και είναι πέντε φορές συχνότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. 
   
Συνήθως εμφανίζεται σε δακτυλογράφους σε εργαζόμενους σε υπολογιστές και γενικότερα σε άτομα των οποίων η καθημερινή δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει συνεχή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του καρπού. 
Συχνή είναι η αμφοτερόπλευρη εντόπιση, με το κυρίαρχο χέρι να προσβάλλεται πρώτο.

Τί είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ);

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο παγίδευσης περιφερικού νεύρου. Προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου κατά τη διέλευσή του μέσα από τον οστεοϊνώδη καρπιαίο σωλήνα, κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. 

Οποιοδήποτε αίτιο προκαλεί ελάττωση της χωρητικότητας του καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να οδηγήσει σε ΣΚΣ. Τέτοια αίτια – προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η φλεγμονή των τενόντιων ελύτρων (ιδιαίτερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα), η οστεοαρθρίτιδα του καρπού, το κάταγμα του κάτω πέρατος της κερκίδας που έχει πωρωθεί σε πλημμελή θέση, ο διαβήτης, το μυξοίδημα, η ύπαρξη λιπώματος ή γαγγλίου του καρπού, η εγκυμοσύνη κ.α. 

Συνήθως πάντως δε βρίσκεται ιδιαίτερο αίτιο του συνδρόμου, πέρα από την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης βίαιης κάμψης και έκτασης δακτύλων και πηχεοκαρπικής.

Ποιά είναι η κλινική εικόνα του ΣΚΣ;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό και μουδιάσματα ή “μυρμηκιάσματα” στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων και το μισό του παράμεσου. 
Τα ενοχλήματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και συχνά αναγκάζουν τους ασθενείς να σηκώνονται και να περπατούν, να τινάζουν το χέρι ή να το τοποθετούν κάτω από το νερό της βρύσης προκειμένου να ανακουφιστούν. 

Όταν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία για μακρό χρονικό διάστημα, τότε εμφανίζεται ατροφία των μυών του αντίχειρα που δυσκολεύει τις λεπτές κινήσεις του χεριού όπως το ράψιμο, τη συγκράτηση μικρών αντικειμένων κλπ.

Πως γίνεται η διάγνωση του ΣΚΣ;

Η διάγνωση του ΣΚΣ επιτυγχάνεται συνήθως με ευκολία κατά την κλινική εξέταση, όπου ο ιατρός ελέγχει την κλινική εικόνα και εκτελεί ορισμένες διαγνωστικές δοκιμασίες (Phalen, Tinel κ.α.). 
Προκειμένου όμως να τεκμηριωθεί εργαστηριακά η διάγνωση, απαραίτητη είναι η διεξαγωγή Ηλεκτρομυογραφήματος (Ασθητική Ταχύτητα Αγωγιμότητας, Κινητική Ταχύτητα Αγωγιμότητας, Ηλεκτρομυογράφημα) προκειμένου να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα όπως η παγίδευση νεύρου κεντρικότερα του καρπού ή η πίεση νευρικής ρίζας από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα. 

Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία του καρπού.

Ποιά είναι η θεραπεία του ΣΚΣ;

Στα αρχικά στάδια, το ΣΚΣ μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα όπως η έγχυση μέσα στον καρπιαίο σωλήνα τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς, καθώς και η ακινητοποίηση της πηχεοκαρπικής με νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτά βέβαια αποτελούν προσωρινά μέτρα ενώ η τελική θεραπεία του ΣΚΣ είναι χειρουργική. 
Πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το ΣΚΣ της εγκυμοσύνης αποτελέι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς αυτό οφείλεται σε περιφερικό οίδημα και υποστρέφει αυτόματα μετά την εγκυμοσύνη. 

Συνεπώς ΣΚΣ σε έγκυο δεν πρέπει να χειρουργείται. Η επέμβαση για την αντιμετώπιση του ΣΚΣ γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί περί τα 20 λεπτά, ενώ ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του. 

Κατά την εγχείρηση αυτή, εκτελέιται διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και άμεση αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα. Στο χειρουργημένο χέρι εφαρμόζεται απλή περίδεση, δε χρειάζεται δηλαδή γύψινος ή άλλος νάρθηκας.

Υπάρχουν διάφορετικά είδη χειρουργικής θεραπείας;
Σήμερα για την αντιμετώπιση του ΣΚΣ έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, με χρήση ενδοσκοπίου, laser κ.α., κάθε μία από τις οποίες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτηματα. Σε κάθε πάντως περίπτωση, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι η διάτομή του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού.

Ποιά είναι η μετεγχειρητική πορεία;
 
Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από τον πόνο στον καρπό, ενώ τα μουδιάσματα υποχωρούν μέσα σε μερικές ημέρες, ανάλογα βέβαια και με τον προηγούμενο βαθμό συμπίεσης του μέσου νεύρου. 
Ο ασθενής μπορεί άμεσα να χρησιμοποιήσει το χέρι του, αποφεύγοντας τις υπερβολές μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων 10-12 ημέρες μετεγχειρητικά.

Ποιά είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την επέμβαση;

Ο κατάλληλος χρόνος συναποφασίζεται από τον ασθενή και το χειρουργό. 
 Συνήθως η χειρουργική θεραπεία κρίνεται επιβεβλημένη όταν τα συμπτώματα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή και δυσχεραίνουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Πάντως η επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πρίν την εγκατάσταση μυϊκής ατροφίας του θέναρος, γιατί από το σημείο αυτό και μετά ένα μέρος της βλάβης από τη χρόνια συμπίεση του μέσου νεύρου είναι μή αναστρέψιμο.



ΠΗΓΗ. kneesurgery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου