ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ» Επινοεί νέες θέσεις εργασίας - Σχεδόν στο 50% η μερική απασχόληση

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-8-2014


 
Νέες θέσεις εργασίας εφηύρε για άλλη μια φορά το περίφημο σύστημα «Εργάνη», το οποίο χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση. 





Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «και αυτό το μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας» βιάζει κυριολεκτικά την πραγματικότητα.

Τη διαψεύδουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας όπως και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 27%.  

Δηλαδή πάνω από ένας στους τέσσερις ικανούς προς εργασία ανθρώπους είναι άνεργοι! 
Και πρόκειται για στοιχεία που δεν εκφράζουν το σύνολο της πραγματικότητας, καθώς η αστική μεθοδολογία δε θεωρεί άνεργο όποιον δουλεύει έστω μια ώρα τη βδομάδα, χωρίς αμοιβή ή όποιον συμμετέχει σε κάποιο από τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. 
Ακόμα και με αυτή τη μεθοδολογία έχει διαπιστωθεί ότι την περίοδο 2009-2014 χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στοιχείο που γελοιοποιεί τον ισχυρισμό περί «θετικής εικόνας της μισθωτής απασχόλησης».

Ούτε όμως αυτά τα στοιχεία εμποδίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να λέει ότι «οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις» και να συνεχίζει με τον ακόμα πιο εξωφρενικό ισχυρισμό πως «σε επίπεδο πρώτου επταμήνου του έτους (Ιανουαρίου - Ιουλίου) το 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας (...) σαφώς την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα»! 

Δηλαδή ο υπουργός Γ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι το 2014 - μέσα σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης - δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας και από την περίοδο 2003-2004, τότε δηλαδή που υπήρχε οργασμός της κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω Ολυμπιακών και άλλων έργων (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες κ.ά.)!

Οσο όμως κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει το άσπρο - μαύρο, δεν μπορεί να κρύψει τα πάντα. 

Γι' αυτό και στο σημείο της ανακοίνωσης, για τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που αναφέρεται στο είδος της απασχόλησης αποκαλύπτεται ένα κομμάτι της αλήθειας.  

Σε αυτό σημειώνεται πως το πρώτο επτάμηνο του 2014 έγιναν 917.336 προσλήψεις. Από αυτές το 46,84% (429.684) αφορούν σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. 

Δηλαδή, αφορούν σε θέσεις εργασίας τριών και τεσσάρων ωρών τη μέρα ή τριών, δύο, ακόμα και μιας μέρας τη βδομάδα. 

Από την άλλη, δεν αναφέρει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό - που αυτή διαμόρφωσε με νόμο - με 300 και 150 ευρώ το μήνα! 

Αυτές είναι οι νέες θέσεις εργασίας για τις οποίες υπερηφανεύεται ο υπουργός Εργασίας!

Τέλος, αναφέρει ο υπουργός τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν ότι τον Ιούνη του 2014 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι κατά 99 χιλιάδες λιγότεροι από το Γενάρη του 2014. 

Και εδώ ο υπουργός ψεύδεται, λέγοντας τη «μισή αλήθεια». 
Κρύβει τους λόγους της μείωσης.  

Λόγοι υποκειμενικοί, όπως η απογοήτευση του άνεργου που ύστερα από μακροχρόνια αναζήτηση εργασίας παύει να ανανεώνει την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ. 

Λόγοι αντικειμενικοί, όπως η μείωση συνολικά του ικανού προς πληθυσμού εργασία εξαιτίας θανάτων ή μετανάστευσης σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2012-2013 ο ικανός προς εργασία πληθυσμός μειώθηκε κατά 130 χιλιάδες άτομα. 

Γι' αυτό και στο πρόσφατο δελτίο της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφεται μείωση και στις τρεις υποκατηγορίες του πληθυσμού αυτού (απασχολούμενοι, άνεργοι, οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός).


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου