ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Στη Θεσσαλονίκη το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-8-2014




«Αρκούδες και άνθρωποι στον 21ο αιώνα: αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για μία αρμονική συνύπαρξη»
 
Στην Αρχαία Ελλάδα οι αρκούδες θεωρούνταν πλάσματα μυθικά και ήταν συνυφασμένα με τη θεά Άρτεμη και την αναγέννηση της φύσης.

Είναι λοιπόν ιδιαιτέρως συμβολικό και σημαντικό ότι η διοργάνωση του επόμενου διεθνούς συνεδρίου για την αρκούδα θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. 

Σε μια εποχή, όπου η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά ταυτόχρονα και να προστατέψει τη μοναδική της βιοποικιλότητα και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως χώρα στον 21ο αιώνα. 

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων και των αρκούδων.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι «Αρκούδες και άνθρωποι στον 21ο αιώνα: αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για μία αρμονική συνύπαρξη» 

Στόχος της θεματικής του συνεδρίου είναι να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρκούδες στην Ελλάδα, ευελπιστώντας να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συλλογικό ενδιαφέρον η υποστήριξη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η θεματική του Συνεδρίου είναι επίσης χαρακτηριστική ενός εκ των βασικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αρκούδες παγκοσμίως: στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των εθνικών οικονομιών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, οι δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των αρκούδων. 

Από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις πολικές αρκούδες μέχρι τα προβλήματα που δημιουργεί η εγγύτητα των αρκούδων στον άνθρωπο σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όλα τα είδη αρκούδας αντιμετωπίζουν μία νέα πραγματικότητα στον 21ο αιώνα. 

Ο εντοπισμός αυτών των προβλημάτων, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, θα είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προς την εξεύρεση λύσεων που τελικά θα εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτών των ειδών σε παγκόσμια κλίμα.

Το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας, που θα διεξαχθεί 5-11 Οκτωβρίου 2014, έχει ως στόχο να γίνει πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία αποτελώντας σημείο συνάντησης και πλατφόρμα διαλόγου για τους πιο έμπειρους ειδικούς στον τομέα της έρευνας, διατήρησης και διαχείρισης της αρκούδας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του συνεδρίου 
http://www.iba-greece-2014.com/
 
 
ΠΗΓΗ. seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου