ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Επικοινωνιακή κατάψυξη... Της Λιάνας Κανέλλη

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-7-2014


Το καινούργιο σκηνικό, για την ακρίβεια το κάδρο, φτιάχτηκε. 
Ως και καρφιά στους τοίχους μπήκαν, κρεμάστηκε, φωτίστηκε κραυγαλέα και κοσμεί πλέον τους τοίχους των αδιέξοδων διπλωματικών κινήσεων και των αηδιαστικά ακίνητων κριτικών ικανοτήτων που τοιχοκολλούνται στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων: νέος ψυχρός πόλεμος. 

Κάτι σαν άβαταρ εκδοχή των ταινιών του '50 και του '60 με κατασκόπους, ζιβάγκο και παιδιά των μαραμένων λουλουδιών.
Στον ενδοκαπιταλιστικό πολυπολικό ανταγωνισμό όχι απλώς καθόλου ψυχρό αλλά καυτό σαν το αίμα που ξεπηδάει απ' τα βομβαρδισμένα παιδικά χωριά στη Γάζα ή τις μαζικές κλειτοριδεκτομές στο Ιράκ των τζιχαντιστών ήρθαν και προστίθενται οι παγερές θεωρίες συνωμοσίας που εξυπηρετούν πρωτίστως τη χάραξη συνόρων με οδηγό την τιμή των μετοχών π.χ. των αεροπορικών εταιρειών.

Μόνον αν κατεβάσεις τον Κλαούζεβιτς και τον Π. Κονδύλη στο μέγεθος ενός Σεφερλή που αναλαμβάνει την πρωινή αγωγή ψυχής στο «Mega», μπορείς να μιλάς για ψυχρό πόλεμο. Κάτι σαν πίτσα χωρίς ντομάτα και τυρί και σουβλάκι χωρίς κρέας. 
Ολο αυτό το σκηνικό της αντιπαράθεσης τάχα μου δήθεν σκοτεινών δυνάμεων πάνω από εμπόλεμα μέτωπα που απαιτούν αλλαγές δρομολογίων και άνοδο του κόστους των πάσης φύσεως μεταφορών, με «πληροφορίες» του τύπου «σοβιετικό σύστημα πυραύλων buk» καταλήγουν στην απαρίθμηση πτωμάτων, με μοναδική ιδιότητα την εθνικότητα. 
Ετσι ανοίγει ένας ασκός του Αιόλου που μπουκώνει τους καταναλωτές πληροφοριών τόσο όσο να αυτοϊκανοποιούνται χειραγωγούμενοι. Το μυστικό είναι η εξοικείωση με τη βία και την εγκληματική δράση σε κλίμακα μεγαλύτερη από τη ληστεία μιας τράπεζας, ενός σπιτιού ή ένα τραγικό τροχαίο από πιωμένο οδηγό. 
Ετσι γίνεται «σοβαρή συζήτηση» για το αν ο ισραηλινός στρατός δικαιούται Νόμπελ αυτοσυγκράτησης και αν οι Ουκρανοί αυτονομιστές αιφνιδίως συλλήβδην αποκαλούμενοι και ρωσόφωνοι έκαναν εγκληματικό λάθος ή πήραν εγκληματικές εντολές.
Το καινούργιο κάδρο έχει παλιές ρίζες επικοινωνιακής προπαγάνδας. Θυμηθείτε τις συνεντεύξεις Τύπου του ΝΑΤΟ περί παράπλευρων απωλειών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Τέλειο υπόδειγμα. Σήμερα τέτοιες συνεντεύξεις με παρδαλές παραλλαγές δίνουν άπαντες. Ο ηγέτης της «Μπόκο Χαράμ» σα μάγος με δικαίωμα ζωής και θανάτου κυρίως επί αμάχων και δη γυναικών και κοριτσιών. 
Οι τζιχαντιστές στο Ιράκ ως διαφημιστές - πάστορες του σφαγιασμού θρησκευτικών αντιπάλων. Οι ναζί στην Ουκρανία, η πλεξούδα της Τιμοσένκο σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Πάπας που υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους την εκχριστιανισμένη μουσουλμάνα κ.λπ. 
Ομως, η θεσμοθετημένη χειραγώγηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς την αντίληψη ότι τα μεγάλα συμφέροντα εταιρειών - κρατών είναι τα μόνα που θα μας ξαναφέρουν τάξη στους αιθέρες και στη ροή του νερού της βρύσης μας έφτασε στην αποθέωση στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ολλανδία. 
Εκεί που διακινείται το 30% του εξαγώγιμου ρώσικου ενεργειακού κεφαλαίου. Παρουσία βασιλέως και με στρατιωτικές τιμές σε κιλλίβαντες και με όπλα παρά πόδα ενστόλων παρελήφθησαν για να κηδευτούν οι σοροί των πολιτών που ταξίδευαν ως τουρίστες απ' τη μια άκρη της Γης στην άλλη. 
Βλέποντας τις εικόνες και μην κατανοώντας την απόδοση τιμών ηρώων σε ανυποψίαστους και εξ ορισμού αθώους επιβάτες μιας προσοδοφόρας εμπορικής πτήσης δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ότι το Μάαστριχτ είναι στην Ολλανδία. Εκεί κηρύχτηκε επισήμως ο ανηλεής επίσημος ταξικός πόλεμος των στρατηγικών πολυεθνικών εναντίον των λαών της ηπείρου μας. 
Κανένας νεόκοπος ψυχρός πόλεμος δεν μπορεί να μετατρέψει τα θύματα του καπιταλισμού σε ήρωες, για να έχουν άλλοθι οι φονιάδες και γαλόνια οι αντικομμουνιστές. Τα δε τραγελαφικά αυτής της γενικευμένης προπαγάνδας ουδόλως διασκεδάζουν τις εντυπώσεις. 
Οπως δηλαδή η σύλληψη από τα γερμανικά τελωνεία Γερμανών τουριστών που επιστρέφουν στη χώρα τους από τη Βουλγαρία κομίζοντας ως αναμνηστικά κούπες με σβάστικες και τη φάτσα του Χίτλερ. Γιατί η Κριμαία, εκτός από ανεξάρτητη νέα Ρωσία, γίνεται και καζίνο τύπου Μακάο της Μαύρης Θάλασσας.
Σ' αυτόν τον ψυχρό πόλεμο εν θερμώ πρέπει επειγόντως να συγκροτήσουμε εκείνη τη μάζα που έμπρακτα αρνείται κι αντιστέκεται στον ψυχρό, κακό κι ανάποδό τους καιρό. 
Κι αυτό αρχίζει απ' τη γη... επειδή το αίμα δεν μπαίνει στην επικοινωνιακή κατάψυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου