ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Να ενταθεί η πάλη και η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

ΤΡΙΤΗ 24-6-2014


Η διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Ο παλιότερος φορέας της χώρας μας που ασχολείται με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1980, μελετά το πολυσύνθετο πρόβλημα της εξάρτησης και αγωνίζεται σταθερά και με συνέπεια ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. 





Στα πρώτα χρόνια, ως ΠΑΣΕΝ, είχε να αντιμετωπίσει τη μακάρια θέση των κρατικών αρμοδίων, οι οποίοι προπαγάνδιζαν ότι: 

«Το ξενόφερτο αυτό φρούτο δεν μπορούσε να ριζώσει στη δική μας κοινωνία»... Αργότερα, από το 1987 και ύστερα, ως ΕΣΥΝ, όταν πια φούντωσε και στη χώρα μας το πρόβλημα, δίνει τη δική του μάχη, μελετώντας τα αίτια, την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας παράλληλα παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το ΕΣΥΝ εξέδωσε την εξής διακήρυξη:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) συνεχίζει αταλάντευτα εδώ και 3 δεκαετίες τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικές ουσίες, προβάλλοντας έναν άλλο τρόπο ζωής που θα απαντά στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Ο αγώνας και η συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη απέναντι στην ουσιοεξάρτηση πρέπει να στρέφεται στην αντιπαράθεση με τις κοινωνικές - οικονομικές - πολιτικές - πολιτισμικές αιτιάσεις που έχουν κάνει τη χρήση ουσιών κουλτούρα και τρόπο ζωής για χιλιάδες νέους.

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνας για ζωή με πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Σήμερα, χρειάζεται ένταση της επιστημονικής διαπάλης απέναντι στις θεωρίες που αθωώνουν τη χρήση ουσιών ως τρόπο ζωής, διαχωρίζοντας τις ουσίες ανάλογα με τη βλάβη και την επικινδυνότητά τους. 

Ολες οι αντιεπιστημονικές θεωρίες που αθωώνουν την εξάρτηση από τις ουσίες έχουν ως στόχο να κρατούν τμήμα της νεολαίας στη "μαστούρα του συμβιβασμού".

Αναγκαία είναι η συμπόρευση με το ΕΣΥΝ και τα δεκάδες παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, των εργαζομένων στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (Κέντρα Πρόληψης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ). 

Αλλά και η κοινή δράση με τη νεολαία (φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια), με τους εργαζόμενους (Εργατικά Κέντρα, Σωματεία), με την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων) με άξονα δράσης την προώθηση της Πρωτογενούς Πρόληψης σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμα πειραματιστεί με τις ουσίες.
Πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη και η δράση του κινήματος, διεκδικώντας:
  • Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν φορέα με πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό πάνω στον άξονα Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής επανένταξης που λειτουργούν στη χώρα μας
  • Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων "στεγνών" προγραμμάτων
  • Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης
  • Να σταματήσει η γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, να διαμορφωθούν προγράμματα υποκατάστασης πλήρως εξοπλισμένα σε υλικοτεχνικές υποδομές και επιστημονικό προσωπικό που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες εξαρτημένων από οπιοειδή (ηλικιωμένοι και χρόνιοι χρήστες, εγκυμονούσες)
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δομής που ασχολείται με την απεξάρτηση
  • Ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα
  • Κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στη χώρα σχετικά με τις τάσεις για τις εξαρτήσεις
  • Δωρεάν μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό μέσα από κρατικές δομές, ενίσχυση των δημοτικών προγραμμάτων ως μορφή προβολής ενός άλλου τρόπου ζωής, ως μορφή πρόληψης
  • Ενταση των προγραμμάτων πρόληψης μέσα στα σχολεία με αιχμή τις τάξεις του Γυμνασίου

Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών θα συνεχίσει
  • Τη ζωντανή επαφή του με τη νεολαία μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού προβάλλοντας το μήνυμα για μια ζωή χωρίς ουσίες
  • Την επιστημονική επεξεργασία των θέσεών του και την προβολή τους μελετώντας τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη χώρα μας και διεθνώς σχετικά με την ουσιοεξάρτηση - διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο πάλης για όλο το λαό
  • Τον αγώνα για προβολή και κατοχύρωση της "Χάρτας Πρόληψης" που εξέδωσε το 2013 το ΕΣΥΝ μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.


Απέναντι στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος
-- δεν μένουμε αδρανείς - μαζικοποιούμε την πάλη μας
-- στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο
-- παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας - δυναμώνουμε την αλληλεγγύη.


Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ
Ιούνης 2014».


Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ έχουν προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις:
  • Το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί το 9ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το οποίο ξεκινάει αύριο Δευτέρα, με καθημερινές παραστάσεις μέχρι και την Παρασκευή, στο Μον Ρεπό στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου». Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Δευτέρα 23/6, στις 9 το βράδυ, «Η κοκκινοσκουφίτσα της πόλης» από τη θεατρική ομάδα 12ου Δημοτικού Σχολείου.      
Την Τρίτη 24/6, στις 8.30 μ.μ., «Κορφιάτικος Γάμος» και «Αντιγόνη» Σοφοκλέους (αποσπάσματα) από τη θεατρική ομάδα Γυμνασίου και ΛΤ Σκριπερού. 
Την Τετάρτη 25/6, στις 9 μ.μ., «Γάμος αλά Ρωσικά» του Αντόν Τσέχωφ από τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου. 
Την Πέμπτη 26/6, στις 9 μ.μ., οι «θεσμοφοριάζουσες» από τη θεατρική ομάδα 7ου Γυμνασίου. Την Παρασκευή 27/6, στις 9 μ.μ., «Δόνα Ροζίτα» του Λόρκα από τη θεατρική ομάδα 4ου Γυμνασίου. 
Για το Σάββατο 28/6 έχει προγραμματιστεί ποδοσφαιρικό τουρνουά ομάδων προτζούνιορ, σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κέρκυρας, στις 4 το μεσημέρι, στην Κάτω Πλατεία.
  • Η Δημοκρατική Ενωση Ηθοποιών, με τη θεατρική της ομάδα «Εναερίτες», ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του παραρτήματος Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών του ΕΣΥΝ, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Θρακ/νων), την παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετά» από το ομώνυμο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Σεπούλβεδα Λούις. 
Το έργο πραγματεύεται ζητήματα αλληλεγγύης, τιμιότητας, δικαιοσύνης, δίνοντας το μήνυμα πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αν πιστέψουμε στη δύναμή μας και τη συλλογική δράση. Γιατί «πετά μόνο όποιος τολμά». 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


  • Η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων της ΟΓΕ, η Επιτροπή Ανέργων Πετραλώνων - Θησείου, η Επιτροπή Συνταξιούχων Πετραλώνων Θησείου συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πετραλώνων - Θησείου (Τριών Ιεραρχών 85, πλατεία Μερκούρη στα Ανω Πετράλωνα), την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 7.30 το βράδυ. 
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία - συζήτηση με την Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγο, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, την προβολή ταινίας «Half Nelson», του Ryan Fleck.
  • Το παράρτημα του ΕΣΥΝ στους Θρακομακεδόνες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θρακομακεδόνων, εκδήλωση - ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και προβολή της ταινίας «The basketball diaries», σε σκηνοθεσία Skot Kalvet, με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio.




 
 
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου