ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ποιους «μύθους» κατέρριψε ο ΣΕΒ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9-4-2014

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά. Γι αυτό πρέπει να δώσει έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια και όχι στο χαμηλό εργατικό κόστος.
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος  του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, μιλώντας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις βιομηχανικές τεχνολογίες που συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΤΕ στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

«Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στη χώρα, πράγμα που το βεβαιώνουν όλοι, είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να συνταχθούμε σε αυτήν τη στρατηγική, που θεμελιώνεται στην οικονομία της γνώσης» τόνισε ο κ. Κυριαζής. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα σε πολλά πεδία έχει ασθενή σύνδεση με την εγχώρια παραγωγή.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου υποστήριξε ότι υπάρχει σήμερα η βάση για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση καθώς στο συνέδριο παρουσιάζονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπου συναντώνται η έρευνα και η παραγωγή με μεγάλη επιτυχία. 

Επιπλέον, ο ΣΕΒ έχει πρόσφατα συγκροτήσει το «Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης» που αποτελεί μηχανισμό στρατηγικής πληροφόρησης και αποτύπωσης των τεχνολογικών προτεραιοτήτων της χώρας με στόχο τον εντοπισμό εστιών παραγωγής καινοτομίας από επιχειρήσεις και ερευνητές στο ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα.

«Η εργασία αυτή του ΣΕΒ» κατέληξε ο κ. Κυριαζής «κατέρριψε δύο μύθους»:

Ο πρώτος ήταν ότι «δεν υπάρχει σοβαρή ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα». Η απάντηση είναι ότι υπάρχει, και μάλιστα σημαντική και σε πολλαπλά πεδία, αλλά έχει βρει διέξοδο εκτός συνόρων -γι' αυτό είναι λιγότερο γνωστή εντός Ελλάδος.

«Ο δεύτερος είναι ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την έρευνα». Κι εδώ η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, και μάλιστα τεκμηριώνεται στενή συσχέτιση της ερευνητικής τους εμπλοκής με την επιτυχία τους στην αγορά. Όμως η διασπορά τους σε ποικίλους κλάδους και ο μικρός αριθμός τους δεν έχει δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα ώστε το γεγονός να είναι εύκολα ορατό».


ΠΗΓΗ. newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου