ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-4-2014



Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στο λαϊκό - θρησκευτικό τραγούδι «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα»; 
Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου; 


Η μουσική παράσταση «Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον "Επιτάφιο" των Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη», που παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 Απρίλη, αντλεί το ενδιαφέρον της από τη συνάντηση - συνύπαρξη δύο διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου.

Στο Α' Μέρος: Υμνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Βδομάδας και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση. Νεκταρία Καραντζή βυζαντινή υμνωδία - Αφηγητής: Τάσος Αποστόλου. 

Στο Β' Μέρος: «Επιτάφιος» Γιάννη Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή. 
Συντελεστές: Τάσος Αποστόλου μπάσο, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Οδυσσέας Κορέλης βιολί, Βαγγέλης Νίνα βιολοντσέλο, Βιβή Γκέκα μαντολίνο Βίκυ Στυλιανού πιάνο. 

Η συγκινητική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή συναντά την έντεχνη αισθαντικότητα του Τάσου Αποστόλου και η μουσική μας παράδοση συνομιλεί με ένα έργο - σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας - τον Επιτάφιο των Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη. 

Με το έργο «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου που θα παρουσιάσει η Ομάδα Τέχνης «Oberon»την Τετάρτη 16 Απρίλη, στις 9 μ.μ., ολοκληρώνεται το φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές Φωνές της Πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

 Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» - Σκηνή Νίκου Ναουμίδη (Παρασκευοπούλου 42). 
Η «Σονάτα του σεληνόφωτος», ποίημα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος το 1956, είναι ένας εξομολογητικός μονόλογος, που κινείται στη σφαίρα της απομόνωσης, της μνήμης και της ζωής που φθίνει. 
Το κείμενο έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους ανθρώπους του θεάτρου, που παρουσίασαν κατά καιρούς αξιόλογες παραστάσεις, βασισμένες σε αυτό. 

Σκηνοθεσία: Διονύσης Καραθανάσης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία - Δήμητρα Βέττα. Σχεδιασμός φωτισμών: Κέλλυ Εφραιμίδου. 
Ερμηνεία: Μελίνα Τριανταφυλλίδου. 

Ο «Επιτάφιος» Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη και η «Σταύρωση των ανθρώπων» μέσα από το λαϊκό τραγούδι, τη Μεγάλη Τετάρτη, στο «Πέραν» (Λ. Δεκελείας 20 Ν. Χαλκηδόνα τηλ. 210.2533.896). 
Στο πρώτο μέρος, θα γίνει απαγγελία στίχων από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και θα ακουστούν τα τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν δεκαπέντε λαϊκά τραγούδια που αναφέρονται στο «Σταυρό» διαφορετικών ανθρώπων. «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Χαϊδάρι», κ. ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Αλτής που θα παίξει και μπουζούκι. 
Τραγούδι: Κώστας Δουμουλιάκας. Απαγγελία κειμένων: Αντώνης Πετράτος. 
Τιμητική συμμετοχή: Πιάνο ο Γιάννης Ζερβίδης. Σπύρος Πανταζής (κιθάρα). Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι), Θάνος Βρεττός (μπαγλαμά - κρουστά).



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου