ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΣτΕ. έξι θέματα κεντρικής πολιτικής θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι αποφάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 19-4-2014

Μπορεί η κυβέρνηση, να έχει αρχίσει να μοιράζει το πλεόνασμα, ωστόσο πολλά από τα μέτρα, που οδήγησαν σε αυτό, πέρα από τον πόνο και την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν, έχουν αμφισβητηθεί και ως προς τη νομιμότητά τους.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", έξι θέματα κεντρικής πολιτικής θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι αποφάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα:

*Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων

*Αναμένεται απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα. 
Η σχετική υπόθεση θα απασχολήσει την ολομέλεια του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα

*Μεγάλης σημασίας είναι οι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Θα δικαστούν δεκάδες προσφυγές για συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ ήδη έχουν εκδικαστεί αρκετές από αυτές (λιμάνια, αεροδρόμια, οργανισμοί Δημοσίου κ.α.)

*Το ΣτΕ Αναμένεται να αποφασίσει ακόμα για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στο θεσμό της διαιτησίας. 
Πολλές προσφυγές ήδη έχουν εκδικαστεί για τα εν λόγω θέματα και αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.

*Επίσης αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης, τη γενικότερη σημασία της και το δημοσιονομικό κόστος που τελικά θα παραχθεί για το Δημόσιο. 

*Τέλος αναμένονται και άλλες αποφάσεις για όσους έχουν πληγεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων. 
Ήδη οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, τα φώτα στρέφονται πλέον στο ΣτΕ, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τόσων πολλών (κυβέρνησης, φορέων και πολιτών) στο Ανώτατο Δικαστήριο.


ΠΗΓΗ. news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου