ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

600 εκατ. στις πλάτες του λαού για το πυροτέχνημα της "εξόδου στις αγορές"!

ΠΕΜΠΤΗ 10-4-2014


Του Θάνου Παναγόπουλου

Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από την κατ' ευφημισμόν "έξοδο στις αγορές" που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη σύμπραξη των δανειστών. 




Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα προσφύγει σε δανεισμό μέσω ομολόγου, όμως, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω "βιβλίου προσφορών" (book building), μέθοδος η οποία ουδεμία σχέση έχει με τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο δανείζονται διεθνώς τα κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε η διαδικασία των "βολιδοσκοπήσεων" πιθανών επενδυτών από τους αναδόχους ("premarketingk")
Το προαναφερθέν ποσό των άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από την πρόθεση της κυβέρνησης να αντλήσει – σύμφωνα με πληροφορίες – κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. 
Για κάθε ένα δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%, σημαίνει πληρωμή τόκων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. 
'Αρα, στα πέντε χρόνια το ένα δισεκατομμύριο δανεισμού σημαίνει τόκους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα 2,5 δισ. - όπως ακούγεται από τραπεζικούς παράγοντες ότι θα είναι το ποσό της έκδοσης - θα σημαίνει αυτομάτως πενταπλασιασμό του ποσού, ήτοι ένα κόστος για τους 'Ελληνες πολίτες της τάξης των 625 εκατομμυρίων ευρώ. 
Χρήματα, τα οποία προφανώς δεν περισσεύουν και που θα προέλθουν μέσα από συνέχιση της αιματηρής υπερφορολόγησης ή άλλα μέτρα.

Το κόστος αυτό θα το επωμιστούν οι 'Ελληνες, είτε ως φορολογούμενοι, είτε ως συνταξιούχοι, είτε ως μισθωτοί, αφενός για να παίξει το επικοινωνιακό της παιχνίδι η κυβέρνηση ενόψει των δίδυμων εκλογών. 
 Αφετέρου για να υποδυθεί το ρόλο του σωτήρα της ελληνικής οικονομίας η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των ευρωεκλογών, μετατρέποντας την επίσκεψή της στην Αθήνα την Παρασκευή σε επικοινωνιακό σόου, 24 ώρες μετά την έκδοση, αφού αυτή εκτός απροόπτου θα κλείσει αύριο Πέμπτη.

Το οικονομικό επιτελείο επισήμως δεν έχει θέσει στόχο, ατύπως όμως ευελπιστούν να κλείσει το επιτόκιο κάτω του 5%. 
Κύκλοι της ελληνικής χρηματαγοράς θεωρούν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί – πιθανότατα – γύρω σ' αυτό το ποσοστό, χωρίς ωστόσο να ρισκάρουν συγκεκριμένες προβλέψεις, αφού οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται και από το εξωτερικό.

Εμπλεκόμενες πηγές, αναφέρουν ως επικεφαλής ή και απλούς αναδόχους της έκδοσης, την Bank of America, την Deutsche Bank, την Goldman Sachs, την JP Morgan και την Morgan Stanley. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, με λήξη του τίτλου 17 Απριλίου του 2019, ενώ το ομόλογο θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο.



ΠΗΓΗ. avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου