ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Νυν και αεί... Τσιτσάνης» Μαζί Ξαρχάκος, Βιτάλη, Ησαΐα στην Ιερά Οδό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-2-2014


Η φυσική του απουσία δεν κατάφερε να τον στερήσει από καμιά παρέα, από κανένα γλέντι και γιορτή, γιατί «ζει και βασιλεύει» στην καθημερινότητά μας, με τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν πάντα στη θλίψη, στον καημό, στον πόνο και στο άχτι μας, αλλά και στον έρωτα, στο κέφι, στη χαρά μας. 
 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης «παρών» πάντα με τα τραγούδια του, ενέπνευσε τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος δημιούργησε και παρουσιάζει, στη μουσική σκηνή Ιερά Οδός, ένα πρόγραμμα με τίτλο «Νυν και αεί... Τσιτσάνης», αφιερωμένο στον αξέχαστο Ελληνα λαϊκό συνθέτη, σε συνεργασία με την εξαιρετική Ελένη Βιτάλη.
 
Μαζί τoυς η Ηρώ Ησαΐα και δεκαμελής ορχήστρα με τους σολίστες μουσικούς. Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Σωτήρης Μαργώνης (Βιολί), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), Διαμαντής Σιδερίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά, τσουμπούς), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρα), Χάρης Μέρμηγκας (Κοντραμπάσο).

Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει τραγούδια του Τσιτσάνη από όλες του τις εποχές (από το πρώιμο ρεμπέτικο μέχρι τα λαϊκά του '70 που εκείνος έγραψε) και μια ακόμη ενότητα από το κλασικό και διαχρονικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Ρεμπέτικο» όλα, υπό την επιμέλεια - ενορχήστρωση και διεύθυνση του συνθέτη που συχνά επανέρχεται στο έργο του Τσιτσάνη. 
Αλλωσε, είναι γνωστή η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη. Θυμίζουμε τις συναυλίες του με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Τσιτσάνη Διάλογοι - Μυστικές συναντήσεις του νεαρού από τα Τρίκαλα», οι οποίες δισκογραφήθηκαν.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ο δημιουργός που έδωσε συνέχεια στο ρεμπέτικο τραγούδι, δίνοντας το δικό του χρώμα και στίγμα. Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής άνοιξε νέους ορίζοντες στο λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας μέσα από τα τραγούδια του τη ζωή του λαού μας. «Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. 

Εγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για την αδικία, για το χαμό, για τη φυγή, για τη λευτεριά, για τον πόθο, για το ανικανοποίητο. Και πού δε φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια...», έλεγε ο ίδιος.
Αθάνατα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια του πάθους, της αιώνιας αμφισβήτησης, του έρωτα, της προσφυγιάς, του οράματος για μια καλύτερη ζωή. 
Τραγούδια που κατάφεραν να επιζήσουν, προσφέροντας παντοτινές συγκινήσεις.

Τραγούδια σμιλεμένα με τη μεστή, ιδιαίτερη φωνή της Ελένης Βιτάλη που μας ταξιδεύει σε τοπία μουσικής πανδαισίας, από την «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Ο,τι Κι Αν Πω Δε Σε Ξεχνώ», «Αρχόντισσα», «Σαν Απόκληρος Γυρίζω», μέχρι την «Αχάριστη», το «Δίχτυ», κ.ά.

Ιερά Οδός 18 - 20 κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ. 
Τηλ. κρατήσεων: 210.3428.272.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου