ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΤΡΙΤΗ 25-2-2014



Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» στο Αιγάλεω μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,
στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν για την εκλογική μάχη του Μάη οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα από οθόνες που είχαν τοποθετηθεί έξω.



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.
Μπορούμε να δυναμώσουμε τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία και πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής ίδιας κοπής κυβερνήσεων, που το μόνο "νέο" που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.

Γι’ αυτό στις εκλογές πρέπει να καταδικαστούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, για τη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια. Να καταδικαστούν οι πολιτικές δυνάμεις, που με την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας, χρεοκόπησαν τελικά το λαό. Και αυτές οι δυνάμεις είναι και εκείνες που βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ.

Είναι όμως και εκείνες οι δυνάμεις που σήμερα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη και τις κυβερνητικές καρέκλες, όμως η ουσία της πολιτικής τους πρότασης κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, είναι πλήρως ενταγμένη στους "μονόδρομους" της ΕΕ, της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορούμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη, χωρίς να μετρήσουμε τι πραγματικά έχει αφήσει στην εργατική λαϊκή συνείδηση η ιδεολογική τρομοκρατία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το φόβο της χρεοκοπίας, τις απειλές και τους εκβιασμούς για να νομιμοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και η αυταπάτη ότι υπάρχει φως στο τούνελ, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Η ΝΔ προσπαθεί να περάσει την αντίληψη ότι είναι "δύναμη σταθερότητας, σιγουριάς, δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες".
Ποια σταθερότητα και σιγουριά μπορεί να έχει σήμερα ο εργαζόμενος, ο άνεργος; Καμιά. Ακριβώς γιατί η όποια ανάκαμψη ακολουθήσει, το πιο πιθανό είναι ότι θα δώσει τη θέση της σε νέα πιο βαθιά κρίση. Με αυτή την έννοια καμιά εξασφάλιση και σιγουριά δεν μπορεί να εξασφαλίσει η πολιτική της εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, αλλά υπερασπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερότητα και σιγουριά θέλει και επιδιώκει μόνο για το κεφάλαιο στη χώρα μας. 
Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν σταθερότητα και σιγουριά, που θα εξασφαλίζουν σταθερές συνθήκες ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.
Γι’ αυτό χρειάζονται σταθερά κυβερνητικά σχήματα και συμμαχίες. 
Γι’ αυτό διαμορφώνουν το δίπολο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό ανασυγκροτούν την κεντροαριστερά. 
Γι’ αυτό υπερασπίζονται την ΕΕ και την πολιτική της ή αναζητούν και άλλες καπιταλιστικές συμμαχίες. Οι έγνοιες των μονοπωλίων στη χώρα μας να μην μπουν σε περιπέτειες τα κέρδη τους, δεν μπορεί να είναι και έγνοια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Μετράμε και υπολογίζουμε ότι επηρεάζεται ένας κόσμος από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι "βγαίνουμε από το τούνελ", ότι "οι θυσίες πιάνουν τόπο". 
Η κυβέρνηση μιλάει στο λαό, αλλά απευθύνεται στα μονοπώλια. "Από το τούνελ μπορεί να βγαίνει" το κεφάλαιο, η εργατική τάξη και ο λαός, όμως, θα παραμείνουν στο σκοτάδι των αντιλαϊκών μέτρων, που ήρθαν για να μείνουν, των μόνιμων πια αντιλαϊκών μέτρων, γιατί μόνιμη είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων.

Μετράμε και υπολογίζουμε την αναμονή για κάτι καλύτερο που καλλιεργεί η κυβέρνηση με το "θα έρθουν οι επενδύσεις, θα φέρουν δουλειές, θα μειωθεί η ανεργία".
Επενδύσεις μπορεί να γίνουν και θα γίνουν, αλλά αυτές οι επενδύσεις θα αξιοποιήσουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, θα αξιοποιήσουν όλο το νέο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν οι κυβερνήσεις, πριν και μετά το μνημόνιο.
Γιατί γκρέμισμα ήταν και η κατάργηση του 8ωρου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μερική απασχόληση, που ξεκίνησαν πριν από το μνημόνιο για να μονιμοποιηθούν μετά.

Οι επενδύσεις δεν πρόκειται να δώσουν πίσω στο 1,5 εκατομμύριο των ανέργων τη δουλειά που είχαν, με τα δικαιώματα που είχαν. Οι επενδύσεις θα μοιράσουν τη μία θέση εργασίας σε δύο και τρεις, θα εκμεταλλευτούν τη μαθητεία της απλήρωτης δουλειάς, τα προγράμματα επιδότησης της ανακυκλούμενης εργασίας. Έτσι θα μειώνονται τα ποσοστά, έτσι θα μικραίνουν οι αριθμοί. 
Γιατί θα θεωρούν ότι ο ολίγον άνεργος, ακόμα κι αυτός που κάνει ένα μεροκάματο τη βδομάδα, δεν θα είναι άνεργος.

Η λαϊκή οικογένεια δεν απέφυγε τη χρεοκοπία. Ζει και θα συνεχίσει να ζει σε καθεστώς απόλυτης χρεοκοπίας και τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές. Είναι ή δεν είναι χρεοκοπία οι μισθοί πείνας, το χαρτζιλίκι για σύνταξη, το ότι δεν έχω Υγεία, Ασφάλιση, Παιδεία γιατί δεν έχω να πληρώσω;
Χρεοκοπία δεν είναι να μετράς και να μη σου βγαίνουν, να μην μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον, για τα παιδιά σου, να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει;
Σ’ αυτήν τη χρεοκοπία καταδίκασε το λαό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η χρεοκοπία της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο μάτωσε και συνεχίζει να ματώνει ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να προωθήσει μέτρα "διαρθρωτικού" χαρακτήρα, δηλαδή μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων σε βάρος του λαού. 
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και η εφαρμογή του 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, εξυπηρετούν τις ανάγκες για ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. 
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απαιτήσεις της τρόικας, για απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, άνοιγμα των εμπορικών μισθώσεων, και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Φίλες και φίλοι,
Από τη μια έχουμε τους εκβιασμούς και τις απειλές που συνεχίζονται, τις ψεύτικες ελπίδες για ανακούφιση, που καλλιεργεί η ΝΔ και από την άλλη έχουμε τις αυταπάτες, των δήθεν εύκολων λύσεων από τα πάνω, της άλλης δήθεν φιλολαϊκής πρότασης -όμως ίδιας κοπής- διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές ο κ. Τσίπρας, υποψήφιος του πιο αντιδραστικού μηχανισμού της ΕΕ, δεν σταματά να δηλώνει πως είναι αντάξιος αυτής της υποψηφιότητας. Αντάξιος για την προεδρία της Κομισιόν της ΕΕ, γνήσιος υπερασπιστής των αρχών της. 
Θέλει να βγάλει λάδι την ΕΕ και την πολιτική της, γι’ αυτό λέει ότι "το μνημόνιο υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο". 
Το μνημόνιο δεν ήταν παρέκκλιση από την πολιτική της ΕΕ, ήταν ακριβώς η εξειδίκευση - επιτάχυνση, η κατά γράμμα υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ στη χώρα μας.

Γι’ αυτό ακριβώς επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει ότι "θα σταματήσει η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας, θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ μνημονίου, επίπεδα", αλλά δεν λέει ότι το μνημόνιο είναι και απολύσεις, διαθεσιμότητες, χαράτσια, διάλυση της Παιδείας, της Υγείας. 
Το μνημόνιο είναι και μέτρα που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, με τραγικές συνέπειες για το λαό που ακόμα δεν έχουν φανεί. 
Και γι’ αυτά τσιμουδιά ο κ. Τσίπρας. Οι εξαγγελίες τους για τη δήθεν προστασία των μη προνομιούχων κινούνται στη λογική της διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας, που -και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- θα ζει και θα βασιλεύει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα διαπραγματευτεί σκληρά το "κούρεμα" του χρέους και δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, γιατί όπως λέει ο κ. Τσίπρας "δεν θα φτάσουμε ως εκεί. 
Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν". 
Το ζήτημα δεν είναι τι συμφέρει την ΕΕ και τμήμα του κεφαλαίου, που τα συμφέροντά του εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι συμφέρει το λαό. Και ο λαός σήμερα έχει συμφέρον να αποδεσμευτεί από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο, την εξουσία στα δικά του χέρια.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται την ΕΕ. Η ΝΔ με το "η ΕΕ μας έσωσε από τη χρεοκοπία" και ο ΣΥΡΙΖΑ με το "η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλεργατική, φιλολαϊκή".
Όσο επικίνδυνη, αποπροσανατολιστική είναι η μία άποψη, άλλο τόσο επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική είναι και η άλλη. Γιατί και οι δύο θέλουν να κρύψουν, να καλύψουν ότι η ΕΕ είναι ένωση των καπιταλιστών. 

 Θέλουν να ταυτίσουν τα συμφέροντα του λαού με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Για να νιώθει και να γίνει πιο ισχυρός ο ίδιος ο λαός, χρειάζεται ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους δήμους και στις περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αποτελεί μοναδική εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων».

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης η υποψήφια δήμαρχος Αιγάλεω με το ΚΚΕ   Βιβή Δάγκα


 

ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου