ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Economist: Κέρβερος για την Ελλάδα η τρόικα - "Την παγιδεύει στον Κάτω Κόσμο"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-1-2014


Με τον Κέρβερο, το σκυλί με τα τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, παρομοιάζει την τρόικα ο Economist σε άρθρο του, σημειώνοντας πως έχει παγιδεύσει την Ελλάδα σε έναν «οικονομικό Άδη» και αναφέροντας ότι οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών – που βρίσκονται σε σχεδόν «μόνιμη» διαμαρτυρία έξω από το κτίριο- , τους αποκαλούν «δολοφόνους».

Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι στην Πορτογαλία έχουν φτιάξει ρήμα με «ρίζα» την τρόικα, το ρήμα «entroikado» που σημαίνει «οικονομικά τελειωμένος».

Προστίθεται πως η τρόικα έκανε την εμφάνισή της τον Μάιο του 2010 με την ελληνική «διάσωση» και έκτοτε έχει επεκταθεί σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο. 
Ο ρόλος της ωστόσο – προστίθεται – είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος καθώς κατηγορείται ότι τρώει την «ζωντανή σάρκα» των χωρών που υποτίθεται ότι σώζει.

«Ποιος ελέγχει το τέρας;» αναρωτιέται ο Economist.

Σημειώνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ελέγχου της τρόικας, με επιτροπή που επισκέπτεται χώρες που έχουν υπαχθεί στο Μηχανισμό και έχουν «ανακρίνει» τους αξιωματούχους της τρόικας.

Σύμφωνα με το άρθρο οι Σοσιαλιστές καταγγέλλουν την τρόικα για ανικανότητα, για παραβίαση δικαιωμάτων που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και επιθυμούν την κατάργησή της, ενώ οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν πως είναι αναγκαία αλλά παραδέχονται ότι σταδιακά πρέπει να αντικατασταθεί.

Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν ότι η νομιμοποίησή της είναι αμφισβητούμενη και ότι είναι επικίνδυνα μη ελεγχόμενη, αναφέρει.

Υπάρχει λόγος που η τρόικα έχει δεχτεί κριτική για τα πεπραγμένα της στην Ελλάδα, λέει το άρθρο, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25% μέσα σε τρία χρόνια και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 27%. Αν και αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 βρίσκεται και πάλι σε «κρίση» με τους δανειστές.


Προστίθεται ότι ο χρόνος της «κρίσης» αυτής συμπίπτει με την ελληνική προεδρία της ΕΕ αλλά και με τις Ευρωεκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση απειλείται με «εξευτελισμό», από τα κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μίας διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των «ελεφάντων» δηλαδή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, καθώς το ΔΝΤ έχει διακηρύξει πως δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και έχει έρθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους, δηλαδή την Γερμανία, η οποία τώρα αποκλείει ένα νέο «κούρεμα», παρά την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. 

Η πρόταση της Γερμανίας για ένα «πακέτο» διευκόλυνσης, δεν πρόκειται να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, προσθέτει ο δημοσιογράφος.



ΠΗΓΗ. reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου