ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» λένε οι σεισμολόγοι

ΤΡΙΤΗ 28-1-2014


 Στην εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κεφαλονιά την περασμένη Κυριακή ήταν ο κύριος σεισμός, φαίνεται πως καταλήγουν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι πάντως υπογραμμίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε ως την Τετάρτη για να είμαστε βέβαιοι.

Σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημείωσε πως «η μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής και η νυχτερινή ακολουθία ενισχύουν την ένδειξη ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός».

«Πλησιάζουμε προς το να καταλήξουμε εκεί. Δεν είναι απολύτως βέβαιο, αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε προς τα εκεί» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής δήλωσε: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς».

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων».

Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο καθηγητής Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός, έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός. Πρόσθεσε δε, ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.



ΠΗΓΗ. tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου