ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - Προχωρά η συρρίκνωσή τους προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-1-2014



Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η σχετική κυβερνητική τροπολογία

Ατόφια τη σφραγίδα των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων φέρει η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η οποία υπογράφεται από 4 υπουργούς της συγκυβέρνησης: 
 
Προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ με στόχο τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίησή τους, ενώ δεν αναφέρεται κουβέντα για τους περίπου 890 εργαζόμενους. 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας, για να επιβεβαιώσει ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά από το άλλο.
 Παρότι τα ΕΑΣ είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, ενταγμένες στην αμυντική θωράκιση της χώρας, με ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά σε μια περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, η κυβέρνηση υλοποιώντας τα ευρωενωσιακά σχέδια, για συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας στα χέρια των ισχυρότερων μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί την παραπέρα συρρίκνωση των ΕΑΣ, ανοίγει το δρόμο για επιπλέον αποχωρήσεις προσωπικού και κλείσιμο των τεσσάρων από τα επτά εργοστάσια.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει τα εξής:

-- Στο άρθρο 1 προβλέπεται η ένταξη της εταιρείας στη νομοθετική ρύθμιση 
 (ν. 3429/2005) που ορίζει την κατάργηση-συγχώνευση και αναδιάρθρωση μονάδων, απόσπαση περιουσιακών στοιχείων, με τη δυνατότητα συγχώνευσης με άλλες εταιρείες ή ακόμη και με τη σύσταση νέων εταιρειών, με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.

-- Με την ένταξη στο συγκεκριμένο νόμο τα ΕΑΣ μετασχηματίζονται σε «ΕΑΣ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» («ΕΑΣ ΑΒΕΕ») και ξεκινάει, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, η διάσπασή τους σε δύο ανώνυμες εταιρείες. 
Η μία θα συμπεριλάβει την παραγωγή και εμπορία προϊόντων πολιτικής χρήσης και η δεύτερη την παραγωγή και εμπορία πολεμικού υλικού «κατά την έννοια - όπως αναφέρεται - του άρθρου 346 της Συνθήκης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

-- Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, αυτά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, «μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες που ιδρύονται», χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ αναφέρεται ότι για την μεταβίβαση «δεν απαιτείται εξαντλητική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων».

-- Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάσπασης, η «ΕΑΣ ΑΒΕΕ» θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δαπάνη που, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα στοιχίσει άμεσα 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την έκθεση:  
«Εχει επίσης εκτιμηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, ότι για το διάστημα μετά τη διάσπαση της "ΕΑΣ ΑΒΕΕ" η δαπάνη αυτή θα προσαυξηθεί κατά 25 εκατ. ευρώ».

 Απώλεια δημοσίων εσόδων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος υπολογισμός θα προκληθεί, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, και για το λόγο ότι «ο εταιρικός μετασχηματισμός» γίνεται απαλλαγμένος από φόρους, τέλη κ.ά.
Η αιτιολογική έκθεση σημειώνει ότι η τροπολογία αποτελεί «το συμφωνημένο κείμενο με την τρόικα» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και ότι «επικυρώθηκε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 17 Δεκέμβρη του 2013», ενώ ισχυρίζεται ότι το σχέδιο αυτό συμφωνήθηκε προκειμένου «να αποφευχθεί η συνολική πτώχευση και λύση της ΕΑΣ».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι κοντά μισό χρόνο και είναι αυτοί που πληρώνουν τη νύφη όλων των «διαρθρωτικών αλλαγών», στο κείμενο της τροπολογίας δεν αναφέρεται κουβέντα. Στο μόνο σημείο που γίνεται λόγος είναι στην «έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης» και το σημείο που αφορά «τις συνέπειες στη κοινωνία και τους πολίτες», όπου υπάρχει μια γενική και αόριστη αναφορά για «διατήρηση των θέσεων εργασίας στην αμυντική βιομηχανία»...



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου